Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Romské osobnosti I.

Romské etnikum má jedinečnou kulturu a kořeny. Odhaduje se, že v současné době žije po světě asi 5 milionů Romů. Mezi Romy najdeme skvělé umělce, novináře a fotbalisty. Romského původu byl i nositel Nobelovy ceny či matematička s IQ 170. Pojďme si některé z nich představit.

Schack August Steenberg Krogh, po matce Rom, byl dánský profesor na Univerzitě v Kodani a nositelem Nobelovy ceny za fyziologii. Podílel se na vývoji celé řady základních objevů v několika oblastech fyziologie, a je známý pro rozvoj tzv. Krogh principu. Jeho manželka, Marie Kroghová, byla lékařkou a zabývala se výzkumem v oblasti metabolických chorob.

Vystudoval zoologii, v roce 1908 se stal profesorem a vedoucím katedry zoofyziologie na kodaňské univerzitě.  Studoval látkovou přeměnu plynů při dýchání živočichů a lidí, anatomi a fyziologii krevních kapilár v různých orgánech, mechanismus kapilárních reakcí a prokázal závislost mezi těmito reakcemi a činností sledovaných orgánů. Zjistil, že pomalé proudění krve kapilárami je důležité pro přestup kyslíku a jiných látek do krve, zkoumal roli plynného dusíku v látkové přeměně. Ve spolupráci s manželkou dokázal, že příčinou vyrovnávání tlaků kyslíku a kysličníku uhličitého v krvi je difuze. Je autorem fyziologických metod jako jsou mikrotonometrie, diferenciální manometrie, určení minutového objemu atd.

Sofia Kovalevskaya se narodila v lednu roku 1850 v Moskvě. Její otec, Vasily Korvin-Krukovský, byl generál artilerie a sloužil v ruské armádě. Rodinná historie říká, že její původ vede až ke králi Matyáši Korvínovi. Matka, Elizaveta Schubert, dcera vynikajícího matematika a vnučka významného astronoma byla německo-romského původu. Její IQ dosahovalo hodnoty 170.

Juscelino Kubitschek de Oliveira (12. září 1902, Diamantina, Minas Gerais – 22. srpna 1976) byl prominentní brazilský politik a od roku 1956 do roku 1961 brazilský prezident.

Jeho otec, João César de Oliveira (1872–1905, zemřel v Oliveirových dvou letech) byl obchodním zástupcem. Příjmení Kubitschek získal od své matky. Ta se jmenovala Julie Kubitschek (1873 - 1973) Její dědeček Jan Nepomuscky Kubitschek se narodil v jižních Čechách (jako místo původu je udáván dům č.p. 13 v Kolném u Lišova). Na romský původ dalších předků Julie Kubitschek poukazují četné zdroje.

Po dokončení studii medicíny na Universidade Federal de Minas Gerais byl v roce 1934 zvolen do státního sněmu v Minas Gerais, později, z důvodu revoluce v Estado Novo (portugalsky Nový stát) v roce 1937, se musel začít živit medicínou. Později, roku 1940, se stal starostou města Belo Horizonte.

V roce 1945 byl znovu zvolen do státního sněmu Minas Gerais, za dalších pět let, v roce 1950, se stal guvernérem státu Minas Gerais. V roce 1955 kandidoval na prezidenta Brazílie se sloganem Padesát let pokroku v pěti letech a ve volbách zvítězil. Prezidentskou přísahu složil 31. ledna 1956 ve státu známém jako Republika spojených států Brazilských.

Jana Horváthová (43) se narodila se v Brně. Vystudovala gymnázium. V roce 1990 promovala z historie a později z muzeologie na filozofické fakultě v Brně. Krátce pracovala v Romské občanské iniciativě v Praze, spoluzakládala Muzeum romské kultury v Brně,kde je od roku 2003 ředitelkou. Pracovala pro Českou televizi jako dramaturgyně, redaktorka, moderátorka a scenáristka. Vydala několik publikací, např. Kapitoly z dějin Romů,a řadu odborných článků. Je vdaná, má dcery Eriku (18) a Natálii (10).

Karol Seman byl slovenský a československý politik. V lednu 1990 zasedl v rámci procesu kooptací do Federálního shromáždění po sametové revoluci jako bezpartijní poslanec do slovenské části Sněmovny národů (volební obvod č. 98 - Šaštín-Stráže, Západoslovenský kraj). Mandát obhájil ve volbách roku 1990, nyní jako člen poslaneckého klubu SDĽ. Ve Federálním shromáždění setrval do konce funkčního období, tedy do voleb roku 1990.

Působí jako pedagog na Katedře romské kultury v Nitře i jako literát. Je autorem prvního romského románu Romský učiteľ a většího množství odborných příspěvků v literárních sbornících.

Milan Horvát vlastní stavební firmu Hovrátstav v Lysé nad Labem. Podniká už od roku 1991.  Dnes je Horvatstav zaběhnutou společností, která živí několik lidí a profiluje se především na lokálním trhu Nymburska a Prahy-východu. Dřív jsme hodně dělali v Praze pro velké společnosti, hodně práce jsme měli třeba po povodni v roce 2002. V Praze jsou samozřejmě trochu jiné peníze, ale zase máte náklady na dopravu a podobně. Já radši dělám tady. I kolem Lysé je práce dost, říká Milan Horvát, ze kterého se v průběhu let stal patriot. Mimochodem je předsedou romského sdružení v Lysé nad Labem a také jedním ze zastupitelů města.

Jeho firma staví domy, rekonstruuje byty a bytová jádra, podílí se na stavbě chodníků i silnic. Děláme i odbornější práce pro Národní památkový ústav, třeba interiérové štuky. Neodmítám žádnou zakázku. Spousta firem do zakázky za 50 000 korun vůbec nejde. No tak to bere Horvát, říká s úsměvem Milan Horvát.

 

 

 

 

Autor: Jan Cemper | středa 3.7.2013 11:29 | karma článku: 17,71 | přečteno: 3384x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

Předseda SPD Tomio Okamura v pátek na jednání během jednání o „návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky“ přednesl projev, ve kterém začal propagovat doslova nacistickou ideologii o míchání ras.

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45 | Přečteno: 1719x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

„Švédští demokraté“ a jejich nacistické kořeny

Nyní je moderní kde koho nazývat neonacistou. Tu SPD Tomia Okamury, tu AfD, tu někoho jiného. Ne, tyto strany jsou silně populistické, nacionalistické, ale neonacistické nejsou.

11.9.2018 v 17:36 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3582x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Poskytovatel rychlých půjček, manažer Argemy jako odborník na kulturu, to jsou lídři SPD

Myslíte si, že je to s touto republikou zlé a při pohledu například na celoživotního poslance Marka Bendu se vám dělá zle? S touto republikou může být ještě hůře.

2.10.2017 v 12:11 | Karma: 27,58 | Přečteno: 3345x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu zmínil, že chce bojovat proti neonacistickým bojůvkám v ulicích.

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23 | Přečteno: 991x | Politika

Jan Cemper

Článek veřejně hanobící prezidenta republiky

Touto formou, v návaznosti na návrh zákona z dílny poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), bych chtěl napsat tento článek hanobící prezidenta republiky - dokud to jde. Pan "prezident" Zeman není můj prezident a je ostudou této republiky.

15.11.2016 v 16:43 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1909x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.