Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Základní nástin zlepšení soužití mezi majoritou a romskou minoritou

Spousta lidí mi nejen zde vyčítá, že jen zlehčuji eskalaci napětí mezi majoritou a romskou minoritou. Proto se pokusím nastínit pár základních bodů jak "z bahna ven", tozn. jak v dlouhodobém výhledu razantně zlepšit soužití mezi těmito skupinami obyvatel.

1. Podpora romské důstojnosti

Jak již jsem několikrát podotkl faktem je, že romská kultura je rozmanitá a jedinečná. Romové mají dle mého názoru právo být plnohodnotně uznaným etnikem ze všemi právy (jako ostatní národy) v rámci ČR, EU i OSN. V rámci ČR to znamená například i nepovinnou výuku romštiny ve školách a dát možnost této skupině obyvatel podílet se na kvalitě a podobě školství. Chybou také je, že současná občanská výchova na školách se nazměřuje na problém soužití s menšinami a dějepis krom počátku lidstva a starověku je zaměřen jen českou historii. Nutné je také šířit uvnitř romské komunity pozitivní příklady osobností z jejich řad.

2. Podpora vzdělávání a volnočasových aktivit

Problémem, nejen u určirté části této komunity, je nefungující rodina a výchova. Je na čase zahájit projekt nultých ročníků na ZŠ, oprášit projekty "vyrovnávacích" tříd na prvním stupni ZŠ, které dříve fungovaly i umožnění předškolní a volnočasové výchovy a aktivit. V souačsné době děti po škole (někdy i za školou) vyplňují svůj čas na ulici kde se dřív nebo později setkávají se sociálně-padologickými problémy jako je například kriminalita, drogy, alkohol, cigatery, lichva, gemblerství. Je nutné umožnit těmto dětem trávit čas jinde než na ulicích a to při aktivitách, které je zajímají. Například tanec, muzika, řemesla a umění, sport, internet. To samozřejmě ale podmíněčně, že tito děti budou chodit do škol a zde alespoň nepropadat. Na to samozřejmě navazuje i sociální práce a nutnost vysvětlovat rodinám funkci vzdělávání tak, aby nebyla brána jako útok proti nim ale snaha o rozvoj a pomoc.

3. Sociální práce v terénu i na školách

Je nutné, aby do sociálních programů na ulicích, jako sociální pracovníci, pracovníci probační a mediační služby, měsští strážníci se zapojovali samotní Romové a to ti, kteří jsou uznáváni ve své komunitě. Ve školách pak je nutné předcházet oboustranné šikaně a napomáhat situaci například psychologickými poradci.

4. Účiný boj proti lichvě, dealerství a gemblerství

Je třeba přijmout drvrdší zákony, který budou postihovat dealery drog na úkor běžných uživatelů. Je otázkou, zda-li neomezit možnost působení lichvářských společností jako se to nyní částečně daří u omezováni automatů. Nutností je vysvětlování problematiku lichvy mezi Romy sociální prácí a přesvědčit je, aby před podpisem jakékoliv smlouvy (pokud ji nerozumějí) se raději poradily se sociálním pracovníkem.

5. Boj s kriminalitou

Posílení hlídek městské policie i nepopulárního kamerového systému v problémových lokalitách. Je nutné ale fungovat nejen represivně ale zajišťovat i prevenci před kriminalitou. Zlepšit se musí i vymahatelnost pokut za přestupky.

6. Motivování lidí k práci

Stát musí vytvářet motivační podmínky pro práci. Současný daňový systém, exekuční mafie a další problémy tomu moc nepomáhají. Je nutné snažit se vytvářet nová pracovní místa a to brigádní i pro mladistvé, samozřejmě že nejen pro Romy.

7. Eliminovat zneužívání sociálních dávek

Že v některých případech dochází k zneužívání sociální systému je zřejmé. Je nutné zavést přísnější a jasná pravidla pro určité dávky a rovněž některé dávky, i za cenu jejich zvýšení, navázat na odvedení veřejně prospěšných prací, v případě přídavků na děti na školní docházku, v případě přídavků na bydlení na včasné placení nájmu a energií a potažmo na neničení majetku města a státu. Nutné však navzaovat komunikaci ve smyslu, jestli daná komunita si přeje vůbec žít na sídlištích. Je nutné si uvědomit, že Romové si tento způsob života dobrovolně nevybrali.

8. Navázání komunikace mezi majoritou a minoritou

Je nutné návazat komunikace majoritní společností a minoritou tam kde vznikají konflikty. Vzájemné diskuze se staly užitečnějším nástrojem po eskalaci napětí jak například demonstrace. Je nutné takové diskuze dělat neustále, ne až se situace "vyostří" úplně. Důležité také je naslouchat vzájemně přáním a snažit se při takových pokusech nevystupovat v nadřazené pozici ale komunikovat jako rovný s rovným. Romové neprahnou po "našem" soucitu ale ani po "nášem" rasismu a předsudcích.

9. Musí být vidět výsledky

Je faktem, že mnoho projektů funguje. Mnoho zas ne. Agentura pro sociální začleňování dle mého názoru nepní svou funkci a stala se jen příjemcem ze statního rozpočtu s minimálními výsledky. Je nutné, aby všechny tyto projekty byly transparentní tak, aby všichni lidé měli možnost vidět kolik stát na projekt vynaložil peněz a následně jaké výsledky projekt měl.

10. Chybí celková koncepce práce

Faktem bohužel i je, že fungující projekty fungují spíše náhodile. Neexistuje žádná jednotná státní koncepce pro tuto otázku. To je rozhodně chyba.

To je základní nástin řešení, který přiznávám se nemám vymyšlený do detailu a samozřejmě si rád vyslechnu názory odborníků i kritiků. :-) Ještě dodávám, že tento nástin jsem psal z patra a je to jen můj osobní návrh do diskuze.

Autor: Jan Cemper | středa 3.7.2013 17:35 | karma článku: 14,30 | přečteno: 1744x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

Předseda SPD Tomio Okamura v pátek na jednání během jednání o „návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky“ přednesl projev, ve kterém začal propagovat doslova nacistickou ideologii o míchání ras.

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45 | Přečteno: 1719x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

„Švédští demokraté“ a jejich nacistické kořeny

Nyní je moderní kde koho nazývat neonacistou. Tu SPD Tomia Okamury, tu AfD, tu někoho jiného. Ne, tyto strany jsou silně populistické, nacionalistické, ale neonacistické nejsou.

11.9.2018 v 17:36 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3582x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Poskytovatel rychlých půjček, manažer Argemy jako odborník na kulturu, to jsou lídři SPD

Myslíte si, že je to s touto republikou zlé a při pohledu například na celoživotního poslance Marka Bendu se vám dělá zle? S touto republikou může být ještě hůře.

2.10.2017 v 12:11 | Karma: 27,58 | Přečteno: 3345x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu zmínil, že chce bojovat proti neonacistickým bojůvkám v ulicích.

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23 | Přečteno: 991x | Politika

Jan Cemper

Článek veřejně hanobící prezidenta republiky

Touto formou, v návaznosti na návrh zákona z dílny poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), bych chtěl napsat tento článek hanobící prezidenta republiky - dokud to jde. Pan "prezident" Zeman není můj prezident a je ostudou této republiky.

15.11.2016 v 16:43 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1909x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.