Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boršicemi se šíří strach z Romů. Chtějí jim bránit pracovat.

Dvoutisícovou vesničkou Boršice nedaleko Uherského Hradiště se šíří strach z příchodu Romů. Alespoň je to zřejmé z článku v týdeníku Dobrý den s kurýrem. Obyvatelům a starostovi podle něj vadí, že zde má vzniknout byty a výrobna na marmeládu, která má lidem nabídnout práci.

Boršiceinternet

Neseriózní chování redaktora a starosty

V článku v týdeníku se píše, že "lidé chystají petici proti přívalu Romů. O koupi léta opuštěné budovy vedle fotbalového hřiště totiž usiluje romská iniciativa ze Zlínska, která s evropskými dotacemi v kapse plánuje výstavbu sociálních bytů a varnu marmelády a džemů". Ve skutečnosti ovšem nikdo nebyl schopný říci název oné iniciativy ani její přesný záměr, natož stav v kterým projekt je. Je známo jen, že se má jednat o 6-8 bytů a dvě výrobní linky, které by lidem znevýhodněným na trhu práce přinesly práci na kterou čekají mnohdy celé roky.

Svou negativní roli hraje v celé věci i starosta Roman Jílek. Když jsem mu včera volal, první co řekl byla sarkastická poznámka nds tím, že Romové chtějí pracovat. "„Všechny informace jsme získali pouze v terénu během naší prohlídky areálu. Ve stejnou dobu totiž náhodou k objektu přijeli také oni zájemci. Měli se sebou už i nějakého statika či stavebního technika, takže možná jejich zájem bude vážný, nicméně jakožto obec nás prozatím oficiálně nikdo neoslovil" upřesnil pro Slovácký deník starosta Roman Jílek. Realita je však taková, že dle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj, které má na starosti i Regionální operační programy neexistuje žádný projekt v této lokalitě. Je tedy možné, že stavební výměry byly jen součástí projektu, který bude teprve předkládán a jejich schválení není tudíž vůbec jisté. Tomu by odpovídalo i to, že k projektu neexistují žádné podrobnější informace. Všechna grantová řízení jde totiž připomínkovat a měli by být dohledatelné.

Další zádrhelem je, že pro daný projekt neexistuje stavební povolení  a musel by se též změnit územní plán obce. „V této věci nás prozatím nikdo nekontaktoval a nepožadoval poskytnutí bližších informací," sdělil však v pátek vedoucí stavebního úřadu v Boršicích Milan Zelinka Slováckému deníku.

V dané věci též bylo na redaktora týdeníku podáno trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy a podněcování k nenávisti. Jeho článek je absolutně neseriozní a má šířit v lidech strach.

Jak se šíří nenávist

Druhou věcí však je samotné chování lidí v obci. Lidé de facto sepsáním petice a dalšími kroky chtějí bránit nějaké skupině pracovat. Právě Romům je často vyčítáno, že nepracují. Bráněno jim je bez ohledu na to, že by bylo známo o koho konkrétně se jedná a celé skupině osob je předkládána vyšší kriminalita. „Cena nemovitosti klesne na nulu a ještě abych si koupil zabezpečovací kamerový systém. Aspoň že máme okna do ložnice na druhé straně, takže se snad vyspíme,“ reagoval podle neseriozního článku jeden z obyvatelů, který chce podepsat jakou si petici. Ta by mohla odporovat antidiskriminačnímu zákonu podle něhož není možné bránit v právech určité skupině osob na základě etnicity. "Z článku je zřejmé, že autor podporuje snahu potlačit práva obyvatelům romského původ tím, že jim chce zabránit realizovat projekt, který pro ně může být přínosný a zvýší jejich důstojnost a pomůže i státnímu zájmu, tedy sníží nezaměstnanost osob dlouhodobě znevýhodněných na trhu práce. Z článku je také zřejmé, že samotným negativem je příchod Romů bez ohledu o koho se konkrétně jedná, zda-li s konkrétními potencionálními spoluobčany obce byly kdekoliv problémy nebo ne. Tento článek přesně splňuje snahu k omezení práv a svobod této skupině osob", píše se v trestní oznámení.

Nesmyslná je i obava ze snížení ceny jejich nemovitostí. Pokud není zřejmé o koho se jedná a není znám projekt, není možné mluvit ani snížení ceny domů a pozemků. Některé investice naopak můžou cenu navýšit. Záleží vždy na okolnostech.

Otázka pro obyvatele Boršic tedy je... Chcete skutečně bránit lidem pracovat?

Autor: Jan Cemper | úterý 17.6.2014 21:06 | karma článku: 13,53 | přečteno: 2612x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

Předseda SPD Tomio Okamura v pátek na jednání během jednání o „návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky“ přednesl projev, ve kterém začal propagovat doslova nacistickou ideologii o míchání ras.

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45 | Přečteno: 1719x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

„Švédští demokraté“ a jejich nacistické kořeny

Nyní je moderní kde koho nazývat neonacistou. Tu SPD Tomia Okamury, tu AfD, tu někoho jiného. Ne, tyto strany jsou silně populistické, nacionalistické, ale neonacistické nejsou.

11.9.2018 v 17:36 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3582x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Poskytovatel rychlých půjček, manažer Argemy jako odborník na kulturu, to jsou lídři SPD

Myslíte si, že je to s touto republikou zlé a při pohledu například na celoživotního poslance Marka Bendu se vám dělá zle? S touto republikou může být ještě hůře.

2.10.2017 v 12:11 | Karma: 27,58 | Přečteno: 3345x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu zmínil, že chce bojovat proti neonacistickým bojůvkám v ulicích.

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23 | Přečteno: 991x | Politika

Jan Cemper

Článek veřejně hanobící prezidenta republiky

Touto formou, v návaznosti na návrh zákona z dílny poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), bych chtěl napsat tento článek hanobící prezidenta republiky - dokud to jde. Pan "prezident" Zeman není můj prezident a je ostudou této republiky.

15.11.2016 v 16:43 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1909x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.