Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhovor o cestě do země, která je zaslíbená jen pro někoho

Kamarád Marek nedávno podnikl cestu do Izraele a Palestiny na vlastní pěst. Položil jsem mu proto několik otázek týkajících se jeho dojmů z cesty.

ilustrační fotointernet

Kdy jste začali přemýšlet o cestě do Izraele a měl jsi k tomu nějaký osobní důvod?

Upřímně, Izrael nás nikdy extra nelákal. Palestina ano, ale mysleli jsme, že se tam prostě není možné dostat. Rozhodla cena letenek. Do „Palestiny“ je možné se dostat buď s předraženými cestovkami, tedy do Betlému a okolí, Chrámu narození Páně a tak. To je hned za zdí. (Ty úvozovky jsem dal proto, že Palestina z televize je Gaza a tam se dostat je opravdu nemožné.) Nebo za pár kaček svépomocí, ale to rozhodně není jen tak. Bus do Betlému z Jeruzalému stojí asi dvacku na naše, ale je pekelně složité najít, odkud jezdí. V žádném cestovatelském průvodci není jediná zmínka o Palestině kromě Betlému, natožpak návod, jak tam dojet. Dál za zdí už je nutné vzít taxi – stojí to peníze, ale tím máte obrovskou výhodu místního průvodce – Západní břeh tak můžete projet celý dle libosti, případně máte-li víza, tak třeba i Jordánsko.

 

Ve zprávách jsi zmiňoval poměrně nízkou cenu. Myslíš si, že je to tah, jak do Izraele "přitáhnout" nové cestující?

To myslím ne, jedná se o normální konkurenční boj. El Al s kterými jsme letěli tam i zpět, jsou klasická nízkonákladovka, nasadili nízké ceny, aby mohli konkurovat WizzAiru. A WizzAir jsou Maďaři. Levně se tam dá dostat i s Pegasusem přes Istanbul, což jsou Turci. Takže kalkul ze strany Izraele je vyloučen.

 

Z tvého vyprávění mě také zaujalo, že na to, aby člověk mohl odcestovat do této země musí projít bezpečností pohovorem a důkladnou prohlídkou. Domníváš se, že tato zem je pro turisty svými podmínkami řekněme přívětivá?

Není to ani trochu příjemné – ale ono to tak trochu patří ke koloritu Izraele. Člověku je naznačeno, že Izraeli hrozí permanentní útok, ale že se nemusí ani trochu strachovat, vojáci a policie se o něho vždy postarají.

 

Ve vyprávění z cest jste se několikrát zmínili o vojácích. Jsou zde všudypřítomní, nebo na ně člověk narazí málokdy?

Jsou všude, po dvojicích, po trojicích, s puškami, na všech frekventovaných místech – nádražích, supermarketech, v centru. Až na malé vyjímky tam existuje branná povinnost jak pro muže (3 roky), tak pro ženy (2 roky) – ušetřeni jsou snad jen nemohoucí, prokazatelně ortodoxně věřící a vdané ženy. Prostě máš povinnost se v 17ti letech nahlásit, následuje odvod a nástup do armády, nebo na civilní vojenskou službu. Při těchto počtech ti vojáci prostě někde vidět být musí. Vojenskou povinnost mají od roku 2017 i ti ortodoxní - s výjimkou vynikajících studentů ješiv (vysokých náboženských škol). Odmítnutí vojenské služby je trestáno vazbou, stejně jako za bolševika u nás.

 

No a detektory kovů - například i v historickém centru starého Jeruzaléma je spousta míst s detektory a rentgeny. Když se vojákům nezdáš, pořád se na něco vyptávají. Je to únavné. Na check-inech do Palestiny, respektive zpět, to je úplně jiná liga. Jsou to takové dlouhé klikaté betonové tunely, vojáci jsou mnohem ozbrojenější, nepříjemní, za neprůstřelnými skly.

 

Zmínili jste se také, že během cesty se spousta Izraelců s vámi nechtěla bavit o Palestině a de facto její existenci zamlčovali. Myslíš, že ta nenávist vůči Palestincům je mezi lidmi tak velká?

Pro Izraelce je existence Palestiny minulost. Palestina pro ně neexistuje. Nesetkal jsem se s žádnou nenávistí vůči Palestincům, to bych lhal. Zkrátka o tom „soužití“ nechtějí mluvit. Odmalička se učí, kde je to zlo. Věřím, že většina Izraelců nesouhlasí s okupací Palestiny, ale z jejich pohledu jde o obranu státu Izraele – Mají to postavené tak, že bohužel zemře palestinské dítě, je to smutné, ale je to daň za to, že neumírají jejich děcka. Že jde o neuvěřitelnou disproporci, jim samozřejmě nedochází. Existují také odpůrci politiky Izraele, (dokonce i v kruzích ortodoxních věřících nejde o výjimku) a u levicově smýšlejících lidí. No a na druhou stranu jsou i tací, kteří na kopci ve Sderotu vytvořili improvizované kino, kde popíjí a tleskají při každém výbuchu izraelských raket v Gaze.

 

O islámských zemích včetně Palestiny se traduje mnoho historek. Že ženy zde jsou zahalené, že muslimové neholdují alkoholu. Jaký jsi měl pocit ze života obyčejných Palestinců? Přišli ti tyto lidé jako otevření, či spíše uzavření?

Palestinci, které jsme potkali, byli naprosto otevření a pohostinní lidé, jako všichni muslimové s kterými jsme měli tu čest. A to není jen naše zkušenost, nevím proč to tak je, ale pod tohle se podepíší snad všichni cestovatelé do islámských zemí. Teď mě neměj za sluníčkového blouznivce, co kope za Korán, k jakémukoliv náboženství jsem více než kritický.

 

Byť byl začátek Ramadánu, nepotkal jsem jedinou zahalenou ženu, ženy běžně řídí auta a dělají jiné běžné činnosti. Alkohol je v prodeji úplně normálně (třeba tamější pivovar Tajba), ale faktem je, že opilého muslima jsem nikde neviděl, a teď nemluvím jen o Palestině. Každému doporučuji navštívit nějakou islámskou zemi, ať si udělá svůj vlastní názor sám.

 

Během cesty jsi narazil i na jeden nešvar a to předražené taxíky. Což je problém i Prahy.

Ty taxíky nebyly nijak předražené, problém byl v nefér jednání. Tahají tě za nos, domluvíš se na nějaké ceně a ve finále je mnohem vyšší. Kdyby finální cena padla hned při nástupu, tak neřeknu ani slovo a beru.

 

Na co si mají podle tebe lidé, kteří chtějí podniknout tuto cestu, dát největší pozor?

Technicky jen na to, být na letišti fakt včas. Kdo si libuje ve stresu, tak minimálně tři hodiny před odletem, klidnější povahy radši čtyři. Klidné i neklidné povahy ať počítají s množstvím hejtů na FB, když zpětně popíší reálnou situaci Palestinců.

 

Co si myslíš o současné situaci v Palestině?

Co ti k tomu mám říct? Nejsem politolog ani analytik. Palestinci žijí v kleci, za elektrickým plotem a vysokou zdí. Nemám mandát řešit historické souvislosti konfliktu. Ale mám oči, v Palestině probíhá tichá genocida, ti lidé jsou prostě odsouzeni k zániku.

Děkuji za rozhovor.

Autor: Jan Cemper | pondělí 21.7.2014 22:01 | karma článku: 16,92 | přečteno: 2063x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

Předseda SPD Tomio Okamura v pátek na jednání během jednání o „návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky“ přednesl projev, ve kterém začal propagovat doslova nacistickou ideologii o míchání ras.

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45 | Přečteno: 1719x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

„Švédští demokraté“ a jejich nacistické kořeny

Nyní je moderní kde koho nazývat neonacistou. Tu SPD Tomia Okamury, tu AfD, tu někoho jiného. Ne, tyto strany jsou silně populistické, nacionalistické, ale neonacistické nejsou.

11.9.2018 v 17:36 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3582x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Poskytovatel rychlých půjček, manažer Argemy jako odborník na kulturu, to jsou lídři SPD

Myslíte si, že je to s touto republikou zlé a při pohledu například na celoživotního poslance Marka Bendu se vám dělá zle? S touto republikou může být ještě hůře.

2.10.2017 v 12:11 | Karma: 27,58 | Přečteno: 3345x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu zmínil, že chce bojovat proti neonacistickým bojůvkám v ulicích.

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23 | Přečteno: 991x | Politika

Jan Cemper

Článek veřejně hanobící prezidenta republiky

Touto formou, v návaznosti na návrh zákona z dílny poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), bych chtěl napsat tento článek hanobící prezidenta republiky - dokud to jde. Pan "prezident" Zeman není můj prezident a je ostudou této republiky.

15.11.2016 v 16:43 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1909x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.