Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane Kriegel, pro mě jste hrdina

Františka Kriegla nedávno nezávislý zastupitel za Stanu zelených Michal Uhl navrh na titul čestného občana Prahy 2. Na jednání rady městské části (vedení rady) se však potkal s nepochopením. V hlasování byli všichni radní za ODS i TOP 09 proti, pro návrh se vyjádřila pouze Uhlova kolegyně ze zelených Kateřina Jechová.  

"František Kriegel je významnou postavou československých dějin, která se v roce 68 zachovala mimořádně statečně. (...) Jako haličský Žid byl v padesátých letech během antisemitských čistek odvolán z funkcí.
František Kriegel byl signatářem Charty 77 a do své smrti v roce 1979 byl činný v opozičním hnutí.

Debatu o tom, zda František Kriegel je osobou, která si zaslouží čestné občanství nebo ne, považuji samu o sobě za absurdní, cítím z ní snahu o nevkusné přepisování a přepólování našich dějin. Dělat z hrdinů padouchy a z padouchů hrdiny. Ano, když ji zasadíme ještě do širšího kontextu jiných kandidátů na čestné občanství, lze ji označit za zvrácenou - vadí politici, kteří dělají těžká a statečná, byť z povahy věci rozporuplná rozhodnutí, ale umělci, kteří prorežimně přizvukují, nevadí? Nevadí ani normalizační umělci, honosící se titulem “zasloužilý umělec” od ÚV KSČ, kteří pomáhali aktivně budovat nejpokrytečtější období našich dějin? Budeme ohýbání zad vymazávat z našich pamětí a tvářit se, že nebylo? U Kriegla pravděpodobně vadí, že dělal celý život to, co považoval za správné (včetně Únoru 1948), a to se u nás neodpouští. Jinému kandidátovi - umělci, který byl od roku 1977 v KSČ, je vystaven generální pardón. Vždyť tomu v té době nikdo nevěřil, a ohýbat si záda pro kariéru je v pořádku", píše na svém Facebooku Michal Uhl.

A 100% souhlasím. Rád bych se zeptal co dělali tito lidé, kteří hlasovali proti v roce 1936, když ve Španělsku propukla revoluce? Pan Kriegel tehdy působil jako lékař v republikánské armádě ve Španělsku. Dosáhl hodnosti majora a po porážce španělských republikánů odešel do Číny.

Co dělali tito lidé za války? On sloužil vojenský lékař čínské Rudé armády, které bojovala z Japonci, kteří byli pověstní svou krutostí. Ano, je pravda, že v roce 1948 byl členem hlavního štábu Lidových milicí. "Už krátce po únoru 1948 se odvážil hájit lidi, které komunisti vyhazovali z práce. Kdo jiný si tenkrát troufl sdělit soudruhům do očí: "S lidmi nelze zacházet jak s dobytkem" ? Ve stejné době se začaly chystat lágry a oprátky pro odpůrce komunistů a  to často ani o žádné odpůrce nešlo," píše Petr Lukeš. A ano, bylo tomu tak. V 50. letech při antisemitské čistce, v  boji proti interbrigadistům, organizovaném komunistickou mocí po politických procesech v 50. letech, byl z funkce odvolán a musel pracovat jako závodní lékař v Tatře Smíchov. Na Kubě pak nechal coby poradce vybudovat zdravotnickou péči, kterou tehdy záviděla Kubě celá Jižní a Střední Amerika.

Ale hlavně. Kde byli páni radní v srpnu 1968? Pan Krigel byl zadržen sovětskými okupačními orgány v budově ÚV KSČ v Praze a unesen nejprve do Karpat a za dva dny poté do Moskvy. V následujících dnech mu byla znemožněna účast na moskevských jednáních, československých a sovětských představitelů.
21. srpna 1968 jako jediný z 26 českých a slovenských politiků odmítl podepsat text závěrečného komuniké, který mu byl (i přes jeho neúčast na jednání) předložen k podpisu. 18 října1968 pak hlasoval (spolu s Boženou Fukovou, Gertrudou Sekaninovou - Čakrtovou a Františkem Vodsloněm) v NS proti přijetí smlouvy o dočasném pobytu sovětských vojsk na území ČSSR.

Text jeho vystoupení na tomto plénu ÚV KSČ koloval rozmnožený mezi občany. Mj. se v něm uvádělo:
"Odmítl jsem podepsat tzv. moskevský protokol. Odmítl jsem to proto, že jsem v tomto protokolu viděl dokument, který všestranně svazoval ruce naší republice. Odmítl jsem jej podepsat proto, že podepsání se dělo v ovzduší vojenského obsazení republiky, bez konzultace s ústavními orgány a v rozporu s cítěním lidu této země... Hlasoval jsem proti ratifikaci smlouvy o dočasném pobytu vojsk na našem území... Tato smlouva o dočasném pobytu vojsk na našem území postrádá základní náležitost řádné smlouvy, tj. dobrovolnost... Smlouva byla podepsána nikoliv perem, ale hlavněmi děl a samopalů...". V roce 1977 podepsal Chartu 77.

Pane Kriegel, ať si celé čestné občanství strčí za klobouk. Pro mě jste hrdina. Odpočívejte v pokoji!

František Kriegel hlasuje proti "dočasnému pobytu" vojsk Varšavské smlouvy.

Autor: Jan Cemper | sobota 9.8.2014 19:03 | karma článku: 23,45 | přečteno: 1216x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

Předseda SPD Tomio Okamura v pátek na jednání během jednání o „návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky“ přednesl projev, ve kterém začal propagovat doslova nacistickou ideologii o míchání ras.

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45 | Přečteno: 1719x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

„Švédští demokraté“ a jejich nacistické kořeny

Nyní je moderní kde koho nazývat neonacistou. Tu SPD Tomia Okamury, tu AfD, tu někoho jiného. Ne, tyto strany jsou silně populistické, nacionalistické, ale neonacistické nejsou.

11.9.2018 v 17:36 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3582x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Poskytovatel rychlých půjček, manažer Argemy jako odborník na kulturu, to jsou lídři SPD

Myslíte si, že je to s touto republikou zlé a při pohledu například na celoživotního poslance Marka Bendu se vám dělá zle? S touto republikou může být ještě hůře.

2.10.2017 v 12:11 | Karma: 27,58 | Přečteno: 3345x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu zmínil, že chce bojovat proti neonacistickým bojůvkám v ulicích.

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23 | Přečteno: 991x | Politika

Jan Cemper

Článek veřejně hanobící prezidenta republiky

Touto formou, v návaznosti na návrh zákona z dílny poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), bych chtěl napsat tento článek hanobící prezidenta republiky - dokud to jde. Pan "prezident" Zeman není můj prezident a je ostudou této republiky.

15.11.2016 v 16:43 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1909x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.