Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deset organizací kritizujících Izrael

Od začátku konfliktu v Gaze se proti vojenskému zásahu Izraele vyslovilo mnoho mezinárodních ale i izraelských organizací. Tady jsou některé z nich.

1. Rada bezpečnosti OSN
Rada bezpečnosti OSN na svém mimořádném zasedání v New Yorku vyzvala k okamžitému a bezpodmínečnému humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy.

2. Rada OSN pro lidská práva

Je velmi pravděpodobné, že Izrael v Pásmu Gazy porušil lidská práva do takové míry, že šlo o válečné zločiny, uvedla komisařka s tím, že se v konfliktu nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky a že před útoky na civilní cíle nejsou respektována varovná opatření. Konflikt si za dva týdny vyžádal přes 700 obětí, z nichž přes 670 byli Palestinci. Izrael s vyjádřením komisařky zásadně nesouhlasí. Palestinský ministr zahraničí prohlásil, že se Izrael dopouští zločinů proti lidskosti, Pillayová zároveň odsoudila palestinské raketové útoky na Izrael.  Pro rezoluci, o které se hlasovalo na závěr mimořádného jednání Rady, se vyslovilo 29 států, 17 zemí se zdrželo a proti byly jen Spojené státy.

3. UNRWA
UNRWA mezitím oznámil, že mu docházejí prostředky na zvládnutí humanitární krize v Pásmu. Téměř čtvrtina z tamních 1,8 milionu obyvatel vlivem bojů opustila domovy, v objektech OSN je na 220 tisíc lidí. "Gaza je zničená, kam ti lidé půjdou?" ptá se mluvčí UNRWA Chris Gunness. Jeho organizace požádala dárce o 187 milionů dolarů na nákup lůžek a základních potřeb pro běžence. V útulcích na jihu Pásma se prý začaly šířit vši a svrab a je zapotřebí dodat tam insekticidy a léky. Rodinám dochází voda a potraviny a mnoha otřeseným dětem je potřeba zajistit psychiatrickou pomoc.
4. Lékaři bez hranic

Týmy Lékařů bez hranic viděly prchat stovky osob z intenzivně bombardované čtvrti Šadžajá na východě města Gaza. V nemocnici Shifa, kde Lékaři bez hranic pracují, většina raněných na urgentním příjmu jsou ženy a děti. Záchranáři riskují životy, aby evakuovali raněné z válečné zóny. Lékaři bez hranic žádají Izrael, aby zastavil bombardování civilistů chycených do pasti v Pásmu Gaza a respektoval zdravotnický personál a zdravotnická zařízení.

5. Amnesty International

Amnesty International upozorňuje, že ačkoliv Izrael údajně cílí na teroristy z militantní organizace Hamas, většinu obětí náletů na Gazu tvoří civilisté. "Rychlá akce OSN je nutná, jelikož lidské životy visí na vlásku. Mezinárodní společenství nesmí opakovat předchozí chyby a pouze nečinně přihlížet zničujícím důsledkům pro civilisty," uvádí Amnesty International.

Organizace jako jedno z opatření doporučuje uvalení embarga na dodávky zbraní pro Izrael i palestinské militantní skupiny. "Než bude toto embargo uvaleno, všechny státy musí zastavit veškeré dodávky vojenského materiálu, pomoci a munice všem stranám, které odmítají důsledně vyšetřit zločiny spáchané v minulých konfliktech či vydat odpovědné lidi spravedlnosti," stojí v jejím stanovisku.

6. Židé proti gencidě

"My Židé víme, z naší historie, o pronásledování, koncentračních táborech, hladovění a vraždách. Izrael vytváří z pásma Gazy koncentrační tábor za pomoci sedmiletého vojenského obklíčení tím, že omezuje přístup k potravinám, vodě, pohonným hmotám a zdravotnickým potřebám. Bládou vězní 1 800 000 lidí v pásmu Gazy.
Při současném útoku na Gazu byly celé rodiny zabiti a mnoho domů vymazáno. UNICEF odsoudil Izrael za to, že se úmyslně zaměřuje na ženy a děti. Téměř 400 dětí bylo zavražděno v době kratší než čtyři týdny a více jak 2000 dětí bylo zraněno a zmrzačeno. Tyto děti v Gaze jsou mrtví jen proto, že jsou Palestinci - to je genocida," píše v prohlášení iniciativy.

7. Izraelská opozice

Izraelská opozice kritizuje válečné tažení v pásmu Gazy. Mírová jedání požadují například strany jako Chadaš, Merec, Baladčást Strany práce či organizace jako Bojovníci za mír či anarchisté proti zdi.

 

8. Izraelská organizace na ochranu lidských práv The Public Comittee Against Torture

"Izraelská organizace na ochranu lidských práv The Public Comittee Against Torture in Israel (PCATI) ve své zprávě tvrdí, že palestinské děti obviněné z přestupků a lehčích zločinů jsou ve vazbě podrobovány surovému zacházení, které zahrnuje výhružky, sexuální násilí, týrání zimou či vojenské soudy bez přítomnosti obhájce. Zpráva se odvolává jak na výpovědi pracovníků organizace, tak na zveřejněná svědectví inspektorů z úřadu izraelského ombudsmana.

"Inspekce se konala za silné bouře (...) uprostřed noci byly desítky zadržených převezeny do železných klecí umístěných venku vedle tranzitní věznice v Ramle. Vyšlo najevo, že tato procedura, během níž vězni čekali ve venkovních klecích, trvala několik měsíců, a byla potvrzena dalšími úředníky," cituje The Independent prohlášení inspektorů. Podle zprávy PCATI byl tento incident pouze jedním z mnoha." Zdroj.

 

9. Vatikán

Papež František vyzval k okamžitému ukončení násilností mezi Izraelem a Palestinci. Na lídrů obou stran apeloval, aby naslouchali svým lidem, kteří podle něj chtějí mír.
František v červnu zorganizoval setkání spojené s modlitbami mezi izraelským prezidentem Šimonem Peresem a palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Svět požádal, aby se modlil, aby jejich setkání nepřišlo nazmar.

10. Liga arabských států

Liga arabských států obvinila Izrael z vojenských zločinů spáchaných v jednom z obvodů města Gázy u hranice s Izraelem, a požádala o neodkladné zastavení bojových akcí.

Podle slov generálního tajemníka LAS Nabila al-Arabího, Izrael „musí neodkladně zastavit svou agresi proti Gáze a zajistit nezbytnou ochranu civilního obyvatelstva Palestiny“.

 

 

Autor: Jan Cemper | neděle 10.8.2014 10:50 | karma článku: 11,47 | přečteno: 1179x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

Předseda SPD Tomio Okamura v pátek na jednání během jednání o „návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky“ přednesl projev, ve kterém začal propagovat doslova nacistickou ideologii o míchání ras.

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45 | Přečteno: 1719x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

„Švédští demokraté“ a jejich nacistické kořeny

Nyní je moderní kde koho nazývat neonacistou. Tu SPD Tomia Okamury, tu AfD, tu někoho jiného. Ne, tyto strany jsou silně populistické, nacionalistické, ale neonacistické nejsou.

11.9.2018 v 17:36 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3582x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Poskytovatel rychlých půjček, manažer Argemy jako odborník na kulturu, to jsou lídři SPD

Myslíte si, že je to s touto republikou zlé a při pohledu například na celoživotního poslance Marka Bendu se vám dělá zle? S touto republikou může být ještě hůře.

2.10.2017 v 12:11 | Karma: 27,58 | Přečteno: 3345x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu zmínil, že chce bojovat proti neonacistickým bojůvkám v ulicích.

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23 | Přečteno: 991x | Politika

Jan Cemper

Článek veřejně hanobící prezidenta republiky

Touto formou, v návaznosti na návrh zákona z dílny poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), bych chtěl napsat tento článek hanobící prezidenta republiky - dokud to jde. Pan "prezident" Zeman není můj prezident a je ostudou této republiky.

15.11.2016 v 16:43 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1909x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.