Podzimní deprese? Jak na ně...

25. 10. 2014 14:22:05
Venku je podzim a ten u mnoho citlivějších lidí také znamená zhoršení psychického stavu a nálad. Velmi časté v této době jsou i deprese. To se týká i mnoho mých známých a klientů v práci i v kruzích mých přátel a přiznávám, že k nim náchylný jsem i já. V následujícím článku se proto pokusím napsat několik osobně ověřených rad jak se s nimi vypořádat a pokusit si svůj stav zlepšit. Předem ale upozorňuji, že tyto rady jsou spíše brány jako prevence nebo při lehčích poruchách. Určitě nejsou lékem u akutních stavů depresí a nejsou náhradou návštěvy psychologa či psychiatra. V nejhorších stavech úzkosti a deprese nic jiného než dobře zvolená antidepresiva nepomůže.

Změna jídelníčku
1. Vyřaďte z jídelníčku lepek
Je vědecky ověřeno, že lepek znečišťuje váš organizmus. Je také častým alergenem. Existuje i mnoho studií, snažících se dokázat, že má vliv na psychický stav. Pokuste se tedy co nejvíce vyřadit z jídelníčku lepek. Nahraďte těstoviny a knedlíky třeba za rýži, brambory, či kukuřici. Nejezte tolik pečiva a pokud, tak celozrnné.

2. Zapomeňte na kofein
Kofein je droga a děti si na něj navyknou stejným způsobem jako dospělí. Je schopný způsobit například bolesti hlavy, žaludeční křeče, podrážděnost a deprese. Vyřaďte ho z jídelníčku úplně. Zvláště nevhodné jsou nejen u mladých lidí energetické nápoje, coly a jiné, který kromě kofeinu obsahují i další škodlivé látky.

3. Cukr: dobrý pomocník, ale špatný lékař
Spousta lidí, když jim je špatně si snaží zlepšit náladu cukrem. A skutečně. Lidé toužící po zvýšeném přísunu cukrů se zhruba po 20 minutách cítili mnohem lépe a depresivní pocity odezněly. Jenže je to jen chvilková pomoc a cukr určitě není lék. Naopak ve velkém množství může způsobit psychickou závislost. Oslaďte si tedy život, ale ne moc. A zkuste cukr nahradit přírodními a ovocnými sladidly, například Steviou či hroznovým cukrem.

4. Jezte více ovoce a vitamínů
Podzim je psychicky náročný a svádí k menšímu přísunu ovoce. Nezapomeňte své tělo zásobovat pokud možno všemi vitamíny. Například z vitamínu C se nemůžete předávkovat.

5. Zkuste bylinky
Kozlík lékařský, tvořící hlavní přísadu takzvaných valeriánských kapek, bazalka a vanilka pomáhají proti úzkosti a nervozitě, podporují koncentraci a tiší bolest hlavy. Jasmín a růže jsou silně antidepresivní, navozují optimismus. Levandule uklidňuje, pomáhá při nespavosti a bolestech hlavy. Heřmánek uklidňuje a povzbuzuje chuť k jídlu. Mezi další rostliny pro dobrou náladu patří šalvěj, meduňka, brutnák nebo dobromysl. Pomoci vám můžou i bylinné esence například v podobě kapek. Ale není možné na ně spoléhat 100%. Ne každému pomůžu.

Běžný život
Velmi častým vznikem depresí je životní styl jakým žijeme. Stres, spěch, pohyb v prašném a zakouřeném prostředí (velkoměsta), málo spánku, odpočinku a relaxace. Velmi velký vliv na ně má samozřejmě i osobní a rodinný život či prostředí v kterém žijeme. Zde bych rady shrnul takto:

1. Zklidněte svůj život, odpočiňte si. Nebojte se vzít v práci, škole i na pár dní volno.
2. Potkávejte se s kamarády a lidmi co máte rádi.
3. Udělejte si výlet do přírody mimo civilizaci. Pohled na bezstarostně létající ptáky či tekoucí vodu uklidňuje.
4. Jděte si večer zaběhat, či zaplavat. Udělejte si menší projížďku na kole. Sport uklidňuje a pomůže spálit ve vašem těle nečistoty.
5. Doplňte své prostředí teplými barvami. Šedivý podzim je znám svými studenými barvy a šedí. Obohaťte svůj interiér, klidně i exteriér, teplými nejlépe světlými barvami.
6. Pusťte si muziku co máte rádi.
Dejte si dobrou koupel.
7. Uvařte si, nebo zajděte si na něco, co máte rádi.

Autor: Jan Cemper | sobota 25.10.2014 14:22 | karma článku: 10.96 | přečteno: 785x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.14 | Přečteno: 600 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 531 | Diskuse
Počet článků 219 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2120

Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...