Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aktivisté fingovali prodej psů

PRAHA, BRNO - Stovky kolemjdoucích a desítky aktivistů byli svědky akce nazvané "Prodej vánočních psů". Ochránci práv zvířat tak chtěli upozornit na to, že kapři, stejně jako psy jsou cítící jedinci. O uplynulém víkendu se protesty uskutečnili v Praze a Brně.

Vánoce jsou po celém světě svátky klidu, míru a lásky k bližním. Ta se ovšem vztahuje pouze na lidský druh, případně domácí mazlíčky. K některým druhům, obzvláště ke kaprům jsou lidé v tuto dobu ale nesmyslně krutí, jen proto, že jsou přesvědčeni, že kapr je tradicí a k vánoční atmosféře prostě patří. Česká města jsou proto od druhé poloviny prosince plná přecpaných kádí a ulice se topí v proudech krve. Proto bychom vás chtěli poprosit o pomoc a tuto krvavou tradici zastavit. Pokusíme se vám přiblížit jak celá mašinerie funguje a co všechno si tzv. vánoční kapr musí prožít, aby byli české rodiny na Vánoce spokojené...

VÝLOV

Rybáři tlučou do vody dlouhými tyčemi a stahují sítě připevněné na loďkách. Tak začíná každoroční výlov rybníka. Vyplašené ryby se snaží uplavat, ale přitom jsou vehnány do léčky. Mnoho lidí se domnívá, že ryby necítí bolest, ale opak je pravdou. Ryby mají vyvinutý nervový systém, kterým jim umožňuje pociťovat nejen bolest, ale i strach a stres. Během nahánění je mnoho ryb potlučeno tyčemi rybářů a stres vyvolaný plašením a shromažďováním v sítích na ně taktéž působí velice negativně.

TRANSPORT

Jedním z nejhorších článků v řetězu utrpení "vánočních kaprů" je právě transport. Probíhá v otřesných podmínkách, kdy v minimálním prostoru a množství vody je namačkáno maximální množství ryb. Při překládání z aut do kádí nebo na třídící jednotky jsou kapři bezohledně přeléváni jako bezcitná voda. Po třídění následují další převozy do místních skladů a další na místa prodeje. Poslední cestu do bytů prožívají už jen kapři, které si zákazníci přejí koupit živé. Celkem takto kapři zažijí tři až pět převozů a tudíž i stejný počet nakládání a vykládání.

PRODEJ

Výlov a transport zákazník většinou nevidí, otřesné podmínky prodeje však může vidět každý. Potlučené, stresované a mnohdy i leklé ryby jsou namačkány do kádí, které by byly často malé i pro jedinou z nich. Ve chvíli, kdy se kapři dostávají na tato prodejní místa, jsou již řadu dní po výlovu. Celou tu dobu trávili v autech, přepravkách, bez potravy, namačkáni jeden na druhém. Nyní už jen čekají až na ně přijde řada. Při prodeji ještě vrazí prodavač kaprovi prsty hluboko do žaber, čímž mu způsobí prudkou bolest. Kapr široce otevře ústa a prodavač do něj nabere vodu, čímž přidá ještě několik deka na váze. Pokud zvíře není ihned zabito, značně surovým zásahem do dýchacího ústrojí trpí.

ŽIVÁ HRAČKA

Zejména kvůli dětem kupují rodiče kapry živé. I když ryba bez vody přežije i několik hodin, znamená pro ni každá minuta na vzduchu zoufalý boj o přežití. Kapři však nemají možnost dát své utrpení najevo, a tak jsou často vláčení v síťovkách či igelitových taškách po vánočních nákupech. Jen málokdo si uvědomí, jak dlouho nechá kapra trpět, než jej hodí do umyvadla nebo v lepším případě do vany. Tam se pak ryba často stává hračkou zvědavých dětí, které dokážou být někdy velice kruté. Právě taková výchova, kdy dětem předvádíme zvíře jako věc, kterou si lze koupit, vlastnit, zabít a poté sníst, v nich vyvolává pocit povýšenosti a bezcitnost.

ZABÍJENÍ PO DOMÁCKU

Na Štědrý den u nás přichází o život statisíce kaprů. Jejich utrpení je často o to větší, že smrt přichází z rukou laiků v domácnostech. Nejčastější domáckou metodou omráčení zvířete je úder paličkou či kladivem do hlavy. Nezřídka je však takové omráčení nedokonalé a kapři jsou poté vystaveni bolestivé smrti.

 

Autor: Jan Cemper | pondělí 22.12.2014 18:53 | karma článku: 11,87 | přečteno: 1503x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

Předseda SPD Tomio Okamura v pátek na jednání během jednání o „návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky“ přednesl projev, ve kterém začal propagovat doslova nacistickou ideologii o míchání ras.

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45 | Přečteno: 1719x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

„Švédští demokraté“ a jejich nacistické kořeny

Nyní je moderní kde koho nazývat neonacistou. Tu SPD Tomia Okamury, tu AfD, tu někoho jiného. Ne, tyto strany jsou silně populistické, nacionalistické, ale neonacistické nejsou.

11.9.2018 v 17:36 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3582x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Poskytovatel rychlých půjček, manažer Argemy jako odborník na kulturu, to jsou lídři SPD

Myslíte si, že je to s touto republikou zlé a při pohledu například na celoživotního poslance Marka Bendu se vám dělá zle? S touto republikou může být ještě hůře.

2.10.2017 v 12:11 | Karma: 27,58 | Přečteno: 3345x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu zmínil, že chce bojovat proti neonacistickým bojůvkám v ulicích.

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23 | Přečteno: 991x | Politika

Jan Cemper

Článek veřejně hanobící prezidenta republiky

Touto formou, v návaznosti na návrh zákona z dílny poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), bych chtěl napsat tento článek hanobící prezidenta republiky - dokud to jde. Pan "prezident" Zeman není můj prezident a je ostudou této republiky.

15.11.2016 v 16:43 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1909x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.