Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každá víra má svůj "Islámský stát" (I. díl)

Islámský stát svými metodami patří bezesporu k těm nejkrutějším organizacím na světě. Jejich metody hraničí i s nacismem. Jedná se o fanatickou verzi Islámu od niž se distancuje drtivá většina muslimů. Existují i fatwy, tedy nařízení pro muslimy, nařizující nehlásit se k této překroucené odnoži Islámu. De facto se jedná o náboženskou sektu s politickými cíly. Zdaleka ale nepatří k jediné, která myšlenky víry překrucuje. Svůj "Islámský stát" má každá víra. V tomto seriálu článků se pokusím představit některé z nich.

Uganda: Křesťanský stát
Pokud se nějaká lokalita co se týká krutosti jde srovnat s Islámským státem, pak je to bezesporu například Severní Korea, která ale čerpá z čistě ideologických pohnutků a pak je to právě Uganda. Pokud Islámský stát se podle své víry nazývá Islámským státem, tak Uganda by úplně v klidu šla nazvat Křesťanským státem. Její ideologie vychází totiž z desatera a katechismu - tedy křesťanské obdoby práva Sharia.

Na severu Ugandy panuje horší humanitární situace než v Iráku či kdekoli jinde na světě. Už téměř 20 let zde trvá občanská válka.

Povstalci zde neustále unášejí děti, které zneužívají jako sexuální otroky a dětské bojovníky.Tisíce dětí raději opouštějí své domovy na severu a volí drsný život na ulicích velkých měst, kde se cítí bezpečněji před nebezpečím únosu Armádou božího odporu (LRA).

V čele LRA stojí Joseph Kony, jenž se vydává za zástupce Ducha svatého na zemi. Bývalý ministrant, který má údajně na 60 manželek, vysvětluje svůj boj proti vládě božím vnuknutím. Tvrdí, že chce v zemi vládnout podle biblického desatera.

Povstalci své oběti často mučí - například tím, že jim uřezávají rty, nosy či uši. Neexistuje žádné jiné části světa, která čelí tak složité situaci jako Uganda a o kterou se mezinárodní společenství zajímá tak málo.

Od začátku konfliktu v roce 1986 zahynuly již tisíce civilistů. Více než milion lidí ze severu Ugandy opustil kvůli bojům domovy. Humanitární organizace tvrdí, že rebelové v posledních pěti letech unesli na 20.000 dětí. Mnohé z nich prý byly odvlečeny na základny LRA v jižním Súdánu.
Uganda byla v regionu poměrně liberální zemí. To se však změnilo před několika desítkami let, kdy v zemi začala ve velkém působit právě americká evangelikální hnutí. Jejich misionáři si tu brzy získali ohromný respekt.

Uganda pro americké evangelikály představuje ideál – rozvrácené území, které mohou snadno ovládnout a vytvořit na něm své vysněné království božího slova. Vláda Idiho Amina (Idi Amin, přezdívaný „řezník z Kampaly“, stál v čele Ugandy v letech 1971-1979. Krutovládu jeho režimu zachycuje například film „Poslední skotský král“, pozn. red.), který byl muslim a evangelickou víru postavil mimo zákon, takže fungovala v ilegalitě a získala tím jakýsi punc přitažlivosti.
USA: Waco masakr
Jako obležení Waco (někdy též Waco masakr) je známá událost, která se odehrála mezi 28. únorem a 19. dubnem 1993 na kopci zvaném Mt. Carmel asi 14 km severovýchodně od města Waco v americkém státě Texas mezi členy náboženské odnože křesťanské sekty Adventistů sedmého dne Davidiánů vedené Davidem Koreshem a pracovníky amerického státního úřadu pro alkohol, tabák a střelné zbraně a později i FBI a národní gardou USA.

V roce 1992 se členové této sekty vydali na kopec Mt. Carmel, kde si vybudovali sídlo (Mt. Carmel Center), žili v komunitě, studovali Bibli. Částečně se stranili okolního života, především se vyhýbali některým výdobytkům civilizace, které považovali za zkažené. Z Bible se zabývali zejména pasážemi z knihy Zjevení konkrétně oddílům o Sedmi pečetích a druhém příchodu Krista na Zem. David Koresh sám sebe považoval za mentora své komunity, jíž prostřednictvím Bible „ukazoval cestu“.
Koresh a někteří ostatní Davidiáni v centru na Mt. Carmel shromažďovali desítky zbraní. Na některých z nich byly posléze zjištěny nelegální úpravy (např. zvýšení kadence). Sám Koresh se několikrát kladně vyjádřil ohledně práva Texasanů nosit zbraň, často navštěvoval veletrhy jim věnované, kde si udělal několik kontaktů s prodejci, od nichž je začal nakupovat a později v menší míře i prodávat. Proto USA podnikla razie, která narazila na krutý odpor sekty a razie se zvrhla v několika týdenní přestřelku.
Během razie zemřeli 4 lidi. Následalo 51 denní obléhání. Během finálního úderu zemřelo 76 Davidiánů (včetně 21 dětí a dvou těhotných žen). Na straně amerických ozbrojených sborů zemřelo 6 lidí. Stovky lidí byli raněni.
Judaismus: Lev Tahor
Židovská sekta Lev Tahor, hebrejsky „ryzí srdce“, která praktikuje extrémně ultraortodoxní formu judaismu, je čas od času terčem zájmu médií kvůli svým kontroverzním zvyklostem a postojům – odmítá Stát Izrael, všichni členové, včetně dětí, chodí v černém a ženy se zahalují od hlavy až k patě dlouhým šatem podobným muslimské burce, a říká se jim proto „talibanky“. Sekta neposílá děti do školy a dojednává jim sňatky v útlém věku.

Sektu založil v 80. letech v Izraeli Šlomo Helbrans, ale byla tak extrémní, že ji ze svého středu vyhostili i ultraortodoxní židé. Helbrans ji přestěhoval do newyorského Brooklynu, kde byl však zatčen a odsouzen za únos chlapce a odpykal si dva roky vězení.

Pak byl deportován do Izraele, ale utekl do Kanady, kde získal politický azyl na základě nepravdivého tvrzení, že mu v Izraeli hrozí smrt. Sekta se usadila v Québeku a pak v Ontariu, ale vzbudila pozornost úřadů. Zjistily, že sekta Lev Tahor zanedbává své děti, psychicky a fyzicky je trýzní, neposílá je do školy, zavírá je do sklepa, domlouvá jim sňatky jako nezletilým a nechává je žít v nevyhovujících hygienických podmínkách.

Soud rozhodl, že některé děti mají být odebrány, a řada členů sekty proto uprchla do Jižní Ameriky. Byli však zadrženi na Trinidadu a Tobagu a vráceni do Kanady. Letos v březnu pak kanadský soud vyhověl jejich žádosti o vystěhování do Guatemaly, ale jen pod podmínkou, že se budou hlásit na kanadském velvyslanectví.

Autor: Jan Cemper | neděle 8.3.2015 17:38 | karma článku: 13,03 | přečteno: 1215x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

Předseda SPD Tomio Okamura v pátek na jednání během jednání o „návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky“ přednesl projev, ve kterém začal propagovat doslova nacistickou ideologii o míchání ras.

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45 | Přečteno: 1719x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

„Švédští demokraté“ a jejich nacistické kořeny

Nyní je moderní kde koho nazývat neonacistou. Tu SPD Tomia Okamury, tu AfD, tu někoho jiného. Ne, tyto strany jsou silně populistické, nacionalistické, ale neonacistické nejsou.

11.9.2018 v 17:36 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3582x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Poskytovatel rychlých půjček, manažer Argemy jako odborník na kulturu, to jsou lídři SPD

Myslíte si, že je to s touto republikou zlé a při pohledu například na celoživotního poslance Marka Bendu se vám dělá zle? S touto republikou může být ještě hůře.

2.10.2017 v 12:11 | Karma: 27,58 | Přečteno: 3345x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu zmínil, že chce bojovat proti neonacistickým bojůvkám v ulicích.

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23 | Přečteno: 991x | Politika

Jan Cemper

Článek veřejně hanobící prezidenta republiky

Touto formou, v návaznosti na návrh zákona z dílny poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), bych chtěl napsat tento článek hanobící prezidenta republiky - dokud to jde. Pan "prezident" Zeman není můj prezident a je ostudou této republiky.

15.11.2016 v 16:43 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1909x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.