Malé české Nagano: stovky dobrovolníků z Česka pomáhají uprchlíkům

Syřané, Afghánci, Iráčané a další museli kvůli válce nebo perzekuci utéct ze své vlasti. Překonali i nebezpečnou cestu přes Středozemní moře, aby se dostali do Evropy. Díky dobrovolníkům je jejich utrpení alespoň trochu menší.

Ve skupině, kde se sdružují čeští dobrovolníci na pomoc uprchlíkům, je momentálně 3 272 členů. Z nich už vyjelo do terénu přes 1 500 lidí. Nejčastěji na hraniční přechod Berkasovo-Bapska, kde už šest týdnů fungovala česká základna. Další dobrovolníci pomáhají s tříděním sbírek, finančně podporují ty, kteří vyjíždí, hledají informace pro své plánované výjezdy, domlouvají se s ostatními, aby složili posádky do aut. Přibližně z poloviny jsou to studenti, z poloviny pracující lidé. 

„Člověk už nevidí tu naši společnost tak jednobarevně, jako to vypadalo předtím, když ta krize začínala. Jako by dobrovolníci a ti lidé, co chtějí pomáhat, ne že nebyli, ale mlčeli, neprojevovali se ani žádnými skutky. A teď najednou se o tom všude mluví, jak tady Češi pomáhali a co tady všechno vybudovali,“ svěřil se se svými pocity jeden z Čechů v Berkasovu. Některé účastníky jistě zároveň přitahoval i punc dobrodružství, které cesta slibovala. 

 

Autor: Jan Cemper | pátek 6.11.2015 20:16 | karma článku: 15,68 | přečteno: 2047x