Čelíme vlně dehumanizace?

O současné migrační vlně, o Islámu, o lidech v Africe či o Romech toho bylo napsáno už mnoho. V tomto článku se pokusím však zamyslet nad něčím jiným.

A to na tím, co tyto kampaně znamenají pro nás a co to svědčí o směřování Evropy, kam se ji snaží mnozí kolem nás uvrhnout.

Jsem totiž přesvědčen, že současná Evropa čelí nejen hrozbě terorismu a nějakou formou čelí velkému přílivu lidí z jiných kontinentů - ať již pozitivně či negativně, čelí také vlně dehumizace. Dehumanizace je podle mě přesný termín označení situace, kdy se v Evropě šíří strach, nenávist k lidem odcházejících do Evropy nebo z lidí již žijící v Evropě. Dehumanizace je poměrně starý a však ne příliš používaný pojem. Znamená neúctu k člověku, k lidskosti, znelidštění, nebo vzájemné odcizování lidí. 

A právě toho jsme poslední dobou svědky. A to už bohužel nejen na sociální sítích, ale i v médiích. Jakoby lidé prchající do Evropy již nebyli lidmi, ale hordami čehosi - co chce napadnout Evropu. To, že mezi nimi nebyli lidé, kteří mají stejné touhy a potřeby jako my - žít v míru, mít přístup k základním potřebám jako voda, jídlo, bydlení, přístup ke vzdělávání, mít přístup k lékařské péči. Jakoby lidé muslimské víry byli všichni teroristi a každý kdo se nazve muslimem souhlasil se 100% toho, co je v Koránu napsáno a musel se podle něj řídit. Jakoby mezi muslimy nežili lidé, pro něž je víra na stejné úrovni jako třeba u nás - tedy hlásí se k určitým hodnotám, jednou za čas zajdou do mešity, jako u nás lidé do kostela a tím to tak hasne. Jakoby člověk žijící v ghetech a sociálně vyloučených lokalitách už byl apriori špatný, zloděj a bůh ví co a neexistovali mezi nimi různí lidé. 

V druhé řadě čelíme vlně kolektivní viny. Tedy pomalu už ideologie vycházející z falešného předpokladu, že odpovědnost za činy jednotlivce, či společenství nesou všichni jeho členové. Na základě kolektivní viny jsou snadno perzekvovány a kriminalizovány celé skupiny osob. Za terorismus malé skupiny muslimů prý nesou odpovědnost všichni muslimové. Za kriminalitu lidí žijících v sociálně vyloučených lokalitách mohou všichni Romové. Za to, že několik gayů a lesbiček se nechrání před sexuálně-přenosnými chorobami mohou všichni homosexuálové atd.. 

Jsem jeden z administrátorů stránky Proti projevům nenávisti a mnohokrát jsme byl nařknut, že jsem sluníčkář, pseudohumanista a kdo ví co. Ale pokud mé sluníčkářství má být o opakem dehumanizace a ideologicky zakotvené kolektivní viny, tak ano, jsem sluníčkář. Přeji si totiž svět. kde všichni lidé si jsou rovni a Evropu, jako známe teď - tedy mj. na principech humanismu, tolerance, otevřenosti a solidarity. 

Autor: Jan Cemper | úterý 15.12.2015 14:48 | karma článku: 18,78 | přečteno: 2545x