Jak se Pavel Durov, zakladatel VKontakte, dostal do nemilosti ruského režimu

VKontakte, nejpopulárnější ruská sociální síť, je obdobou amerického Facebooku s návštěvností více než 69 milionů uživatelů měsíčně.

Založil jí v roce 2006 Pavel Durov, v té době ještě student lingvistiky v St. Petersburgu. Jenže i on upadl v nemilost ruského režimu a musel před ním utéct. Dnes žije v New Yorku.

Durov se dostal do hledáčku ruské tajné služby v prosinci 2011. Tehdy byl sám doma, když ozbrojení muži v maskáčích začali násilně bušit na dveře jeho bytu Petrohradu. Přes okna viděl, že byl obklíčen. O několik dní dříve totiž nevyhověl žádosti bezpečnostních služeb blokovat politické opoziční skupiny na své síti VKontakte, které organizovaly protivládní protesty v Moskvě.

Kremlu vadilo především jedno jméno: Alexej Navalnyj. Ten se stal známý díky svému blogu, který odhalil korupční praktiky a zhýralý životní styl některých nejvyšších představitelů země.

Durovovo odmítnutí spolupráce nezůstalo bez povšimnutí. Brzy agenti FSB, nástupce sovětské KGB a ještě dřívěji Čeky, přišli k němu do bytu se samopaly a domáhali se prohlídky, Durov je však odmítl vpustit dovnitř. K jeho překvapení ozbrojení muži asi po hodině odešli. Incident ho ale samozřejmě vyděsil. "Byl jsem opravdu vyděšený," připustil nedávno Durov během interview v New Yorku. "Poprvé jsem si uvědomil, že bych možná měl myslet na budoucnost. Budoucnost mé země a mé firmy."

Tento incident znamenal počátek téměř čtyři roky trvajícího boje s ruskými orgány, který Durov nakonec prohrál. V roce 2014 byl muž, kdysi známý jako "ruský Mark Zuckerberg", nucen vzdát se kontroly nad svou společností. Brzy poté opustil Rusko. Dnes mu je 30 let a žije v exilu.

 

Zdroj: Mashable

 

Autor: Jan Cemper | pondělí 16.5.2016 22:26 | karma článku: 21,16 | přečteno: 836x