Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vysoká čtenost znovu potvrzuje, jak moc nám v tomto podivném čase chybí hrdinové. soudruh Kriegel snad ani nebyl tak moc hrdinou, jako charakterem. Vyměnil osobní prospěch za ponechání si osobní hrdosti.

0 0
možnosti

Příspěvek se snaží působit objektivně, nicméně záleží na politickém úhlu pohledu, jak jej nutno hodnotit. MUDr. Kriegel byl vždy bolševik. Proto z pohledu umírněného bolševika typu 60. let minulého století je nutno tohoto člověka hodnotit jako hrdinu, který se postavil jiné bolševické zvůli a moskevský protokol nepodepsal. Ale jeho jednání bylo vždy jednání jednoho bolševika proti jiným bolševikům. Nikoliv jednání klasického demokrata, v pojetí starořecké filozofie proti nesvobodné a nedemokratické nadvládě bolševika tehdy silnějšího. Bolševismus, a to v jakékoliv jeho podobě, není a ze svojí podstaty nemůže být demokratický a svobodný v jeho klasické (filozofické) podobě. Tyto dvě skutečnosti se navzájem vylučují.

A proč píši o politickém úhlu pohledu na věc? Prosím proto, abych byl správně pochopen. Z pohledu ortodoxního nacisty byl a i nadále je přece i například Reinhard Heydrich, tento válečný zločinec, který vlastní rukou nezavraždil jediného člověka považován za hrdinu.

0 0
možnosti
Foto

Pořád to vždy a v první řadě byl lékař. Heydrich sice nikoho nezavraždil, ale také nikoho nezachránil. Nemyslím si, že Vaše přirovnání je úplně spravedlivé. Z ideologického hlediska mi ovšem nezbývá než souhlasit.

0 0
možnosti

Co chybí v učebnicích dějepisu?

      Samozřejmě věcný nezabarvený logický dobový výklad. A jednoznačně představení osnonovátorů změn - hegemonů jednoty názorů a činů. Tedy hrdinů v české epoše. Proč není vyučováno? Proč? Nedospěli jsme v nápravě poměrů - dneska óda na zbohatlé - zbohatlé vychytralostí, podfuky. Pokud neoceníme  od  pracovitého dělníka až po jmenované hrdiny - skutečné celebrity země, pak zde bude jenom zažívaný cirkus.....

0 0
možnosti
Foto

Pěkný článek. R^

(Jen mi tu chybí odkaz na autora textu. Přinejmenším odkaz na zdroj, z kterého jste doslovně čerpal.)

2 0
možnosti
Foto

MUDr. František Kriegel patři k tomu lepšímu v našem národě. I přes svou komunistickou minulost se posléze ve vypjatých okamžicích zachoval jako chlap /byl z té smečky v Moskvě jediný, kdo se odvážil vůdci vzdorovat a Brežněv by ho jistě nechal "odcestovat" na dovolenou/.

Stal se komunistou v době, kdy ještě nebyla přesně známa povaha tohoto režimu a možno říci, že svým dalším životem svou chybu odčinil.

Opravdu mu patří čest.

1 1
možnosti

"Stal se komunistou v době, kdy ještě nebyla přesně známa povaha tohoto režimu" ... 

.

No ve Spanelsku se uz rudi dostatecne projevili ...

1 0
možnosti

Politruk Lidovych milicki (komunistickych SA) - toto staci na jeho zarazeni mezi lidske zrudy ... to ze mu pozdeji jeho soukmenovci nedali koryto pravdepodobne vedlo k jeho odporu v roce 1968, ktery byl sice chvalihodny ale urcite nestacil k vyrovnani jeho "zasluh" za prosazeni nejzrudnejsiho hnuti v delinach lidstva c CSR ... Rv

3 1
možnosti

František Kriegel byl fakt machr.

Čest jeho památce.

1 1
možnosti
Foto

Díky za velmi informativní článek. Detaily života F. Kriegla jsem neznal.

5 1
možnosti
Foto

občas dovedete překvapit.

děkuji

1 0
možnosti
Foto

I11v67a34n 65M45a59r26e79k

21. 8. 2013 21:11

R^ [>-] R^ [>-] R^ KARMA ! ! !

2 1
možnosti
  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.