Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J62a77n 71R91ý87z49n72a70r

28. 6. 2014 20:09

Hlavním problém katolíků je, že jsou stádo ovcí.

Omlouvat vše a vše omlouvat. Degenerace křesťanství po II. sv. válce začala neuvěřitelně gradovat zejména proto, že se přestaly jednotlivé církve navzájem kritizovat a jen vše tutlají do růžovo-žlutého obláčku.

Výsledkem je kaše bez chuti a jakýchkoli výživných hodnot.

1 3
možnosti
MK

Ano, jsme ovce. Protože máme pastýře a tím je Kristus. Pane Rýznare, nemusíte mít rád katolíky. Ale mohl byste být soudný. Za vaše problémy s církví církev nemůže.

3 0
možnosti
Foto

J92a79n 82R74ý81z79n69a88r

28. 6. 2014 20:04

Dobře napsaný článek. Papežové považovali za své hlavní nepřátele socialisty a komunisty a tak se spojovali s kýmkoli.

    Požehnání papeže k obsazení Etiopie - 600 až 800 tisíc mrtvých je JEDNOZNAČNÉ.

    Další velice ožehavou otázkou té doby je Roberto Bellarmimi. Jezuitský kardinál, který dal r. 1600 upálit Giodana Bruna. U procesu proslul větou: "Tvrdit, že se země otáčí kolem slunce je stejný nesmysl, jako tvrdit, že se Ježíš nenarodil z panny." Tato kreatura byla blahoslavena v r. 1922 a svatořečena v r. 1930. Svatořečení tohoto zvrhlého "Obránce svaté víry" evidentně zapadá do ideálů doby nástupu fašismu.

   Církev fašismus i nacizmus podporovala až do chvíle, kdy si sami začali dělat vlastní náboženství. Až pak Vatikán začal couvat.

1 3
možnosti
MK

Papež nikdy nežehnal k obsazení Etiopie. Opravdu by mne zajímalo kam vy a autor na tyto smyšlenky chodíte. Stejně jako na to co řekl Bellarmino, člověk, kterého uznávali i protestanté  a jehož pohřeb přišel celý Řím a obyčejní lidé při pohřbu této "zrůdy" provolávali "Santo subito" 

Bellarmino u procesu s Brunem tohle neřekl.  Tam to nebylo na pořadu dne, protože ten proces se netýkal astronomie, ale pantheismu. 

Bellarmino řekl a to při procesu s Galileem, kde zopakoval slova svatého Augustina, že Bible není učebnicí vědy a neučí jak funguje Nebe, ale jak se dostat do Nebe" a tato slova řekl, když Galileo na základě své teorie chtěl , aby církev změnila výklad Bible. 

Jestlipak víte o tom, že Galileova teorie byla potvrzena až v devatenáctém století, kdy se ta teorie mohla brát jako fakt?

1 0
možnosti
MK

Pane Cempere. Uvědomte si historické pozadí kdy se dostal Mussolini k moci. Ano bylo to po pochodu na Řím a předsedou vlády byl jmenován italským králem Viktorem Emanuelem. Další. "Lateránské úmluvy" byly podepsány roku 1927, tedy pět let po té, co se Mussolini dostal k moci a rok po té, co vyhlásil fašistickou diktaturu s vládou jedné strany. Do té doby to byl legální režim, kde probíhal v rámci možností politický pluralismu, takzvané období zákonné diktatury, protože jmenování Mussoliniho králem nebylo v rozporu s italskou ústavou. 

Mussolini ke smlouvě s Vatikánem přistoupil hlavně proto, že měl strach, že se proti němu, v případě postihů katolické církve, obrátí italští katolíci a to i v jeho vlastní straně. Další věcí je, že díky Lateránské smlouvě a uznání Vatikánu jako samostatný stát jehož existence byla zakotvena v mezinárodním právu mohl Vatikán  provádět určitou politiků i během okupace Říma Německem a nedotknutelnost území pomohlo zachránit životy mnoha Židů a válečných uprchlých zajatců.

Náhoda že fašismus měl zrod v Itálii není. Naopak. Fašismus se obracel k Římské říši, proto měl také za svůj znak svazek prutů se sekyrou co by symbolem římského práva a druhý název Italského státu bylo "Nové římské imperium"

6 0
možnosti
IH

To je škoda, že jste v té době nežil, abyste je mohl varovat. Protože skoro nikdo netušil, co se z toho vyklube.

Přečtěte si třeba nějaké projevy komunistů ze třicátých let, pro které bylo sociální zabezpečení zaváděné nacionálními socialisty v Německu snem. A pro bolševiky v Rusku byli nacisté největšími spojenci až do 22. června 1941.

3 0
možnosti
MK

Mnozí tušili, ale nebyli vyslyšeni. Ono co si budeme povídat. On i ten Hitler byl pro Němce přijatelnější než to, co ukázali komunisté v Berlíně (Spartakovci) a v Mnichově (Bavorská republika RAD)

3 0
možnosti
MK

Tak Římská banka byla katolická? A v čem, že tam měl Vatikán svoje peníze? Tam měla peníze i Italská sociální demokracie. Jinak Vatikánská banka vznikla roku 1942

1 0
možnosti
RH

Pokud chcete zachovat alespoň zdání objektivity, pak prosím nezjednodušujte složitou dobu a snažte se nevyvozovat z chyb jednotlivců chyby celých skupin. Kolektivní vina je princip primitivů.

Meziválečné období bylo specifické a vytvářet z jednání jednotlivců nějaké obecné závěry je demagogie. Představitelé států, politických stran (i levicových) nebo odborů často jednali v zájmu fašistů. Toto období a úspěch fašistických a fašistoidních hnutí je nutné hledat v situaci společnosti. Nebýt agresivních bolševiků, pak by byla síla fašistů a nacistů daleko nižší. Doba se vymkla z normálu a řada lidí prostě ve volbě extrémní levice - extrémní pravice preferovala legitimně fašismus. Nakonec byl život ve fašistické Itálii daleko lépe k žití než ve stalinském SSSR. 

Ultrakonzervativní a "klerofašistické" tendence na straně části církve byly vytvářeny a dynamizovány radikalizací socialistů. Obecně je vznik a úspěch fašistického hnutí připisován strachu střední třídy a tradicionalistů z agresivity levice. Co se dělo v Rusku, Maďarsku nebo Bavorsku po válce děsilo Evropu. Komunistické bandy v Německu, Rakousku nebo Španělsku děsily stejně jako ultrapravicové bojůvky.

7 0
možnosti
MK

Nejen snesitelnější, ale když jsem před lety četl vzpomínky italských politických vězňů, tak jejich největším problémem byla nesvoboda a nuda. V komunistických gulazích měli úplně jiné problémy. 

Chybou je, že většině lidí se při pojmu fašismus vybaví Hitler a koncentrační tábory. Ovšem jak už jsem psal v jiné diskusi. Italský fašismus nebyla diktatura v pravém slova smyslu, ale spíše korporativismus. Navíc i Mussolini nebyl neomezeným pánem jako Stalin anebo Hitler, ale nad ním byla Velká fašistická rada v které mimochodem zasedali i Židé.

1 0
možnosti
SS

BTW Mussolini byl pro prilisnou "levicovost" a "internacionalismus" vyloucen z italske socialni demokracie.

1 0
možnosti

Proto je tím větší záhadou,  s kým se to ten papež skamarádil.

1 0
možnosti
MK

A nejste tak trochu nenávistný proti těm papežům ? 8-o

Úplný papežofob ;-O

2 0
možnosti
Foto

J69a26n 13R73ý36z84n15a52r

28. 6. 2014 20:06

A nežerete vy ty papeže tak nějak apriori ?

0 2
možnosti

Je to víceměné dotaz, je římská banka totožná s vatikánskou bankou? Ty kšefty snad šly přes vatikánskou, nikoliv římskou banku.

0 0
možnosti
IH

Takové podrobnosti po panu Cemperovi nemůžete chtít, on to neví, on to vždycky od někud jen opíše.

4 0
možnosti
  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.