Proč se neúčastním letošní Prague Pride

14. 08. 2014 15:22:38
Dlouho jsem uvažoval nad tím, jestli se zúčastním letošní Prague Pride. Tedy festivalu (na podporu) homosexuálních, transsexuálních a bisexuálních lidí. Respektive jeho průvodu v sobotu, který je vždy nejviditelnější stránkou festivalu. Nakonec jsem se rozhodl, že ne a v tomto článku se pokusím vysvětlit proč. Na druhou stranu vysvětlím také pozitivní úlohu, kterou tento festival má či může mít.


Proč se průvodu tedy neúčastním?

1. Festival je podporován a financován ambasádou USA a Izraele
Přestože existuje výzva světových queer lidí k bojkotu akcí na nichž se podílí stát Izrael, tento festival je jimi přímo financován. Stát Izrael se přitom podle minimálně 29 zemí dopustil na území Palestiny válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, resp. porušil lidská práva. Právě ambasádu státu izrael je symbolem politiky tohoto státu. Netvrdím, že je nutné odsuzovat za tyto činy všechny Izraelce. To v žádném případě, naopak opozici, která se snaží o mírové řešení je podle mě nutné podporovat. Nicméně ambasáda je symbolem státu a jejích vlády a má politiku své vlády reprezentovat v zahraničí.
Jako vtip dne pak musím označit vyjádření velvyslance USA. „"Spojené státy budou bojovat za lidská práva každého a kdekoliv,“, napsal Norman L. Eisen zde na blogu. Vážně? Proč tedy USA byla jediná, která hlasovala proti rezoluci OSN o tom, že v Izraeli dochází k porušování lidských práv a tím ji vetovala. Že by 29 zemí se pletlo a USA měla jedinou pravdu? A co USA zločiny proti lidskosti? Ty také svědčí o lidských právech v zemi?

2. Nebuďme pokrytci
Tématem letošní Prague Pride je situace v bývalém východní bloku. Právě vzhledem k tomu, že homofóbie existuje i v jiných zemích a i zde jsou homosexuálové napadání, vč. Izraele, USA kukluxklanem, latinskoamerický zemích, afrických státech ale ano i islámských státech či Číně. Toto chování kdy se vyčlení několik zemí kde je vysoká míra homofóbie ze spousty ostatních je pokrytecké a podle mě je to výsledek pravdoláskařské rusofobie, která je v ČR tolerovaná a co víc podporovaná lidmi jako je pan Štětina či právě státy jako USA nebo Izrael. Jedna se o další fóbii, ale fóbii těch údajně „lepší lidí proti těm z jejich pohledu jediným špatným krajinám".

3. Prague Pride jde jen o svou komunitu
Prague Pride pořádání přednášky odmítl a když ČEPEK pořadatelům festivalu oznámil, že se stejně jako v loňském roce několik zástupců České pedofilní komunity zúčastní pochodu Prague Pride. Přitom při troše snahy by se určitě našel způsob, jak ČEPEKu vyjít vstříc a zároveň celou situaci mediálně zvládnout. Kdyby se například Prague Pridu s ČEPEKem domluvil na odborné debatě namísto účasti přímo v průvodu, mohlo by se jednat o kompromis, který by nestrhl takové pozdvižení, a zároveň by se tváří tvář veřejnému mínění dal ustát. Samozřejmě nebylo by to bez rizika. Prague Pride by si ale udržel tvář,“ píše Jaroslav Bisan ve svém článku na deníku Referendum.
Dodávám k tomu. Představ si člověka, který se narodil jako pedofil. Zkrátka přitahují ho děti a on s tím nic nemůže udělat. Zkrátka je. Přesto se jedná o morálního člověka slušně vychovaného, který si je vědom nepřípustnosti pohlavního styku. Takže za celý život nikoho neznásilní a žádnému dítěti nic neudělal. Nebo dokonce když vidí, že to nezvládá, tak si dojde k psychologovi, psychiatrovi a ambulantně tam dochází a třeba i bere léky na potlačení svého sexichtíče. Ale ten člověk existuje, nikomu nic neudělal. Tak proč by měl být někde segregovaný, potlačovaný či se tvářit, že neexistuje. I on má svá práva stejně jako mají práva třeba lidi trpící schizofrenií a léčí se s ní. Zkrátka, že ty lidé tu existují je fakt a nikdo je prostě nevyzmizíkujeme. Ty lidi mají také svá práva, samozřejmě ale ne provozovat svůj sexichtíč, to nikdo z ČEPEK netvrdí. To není o tom, že pedofilům budeme dovolovat styk s dětmi. Je to o tom bavit se o tom, že tu ti lidé jsou a mají také svou důstojnost. Pro spoustu lidí se pedofil = kriminálník. Ale tak to právě není. V praxi se těmto lidem říká nekriminální pedofilové. A já tvrdím, že i tito lidé mají mít svou důstojnost. Osobně opravdu lidem narodíc se s touto dejme tomu nenormalitou nezávidím. Musí to být pro ně prokletí vědět, že to co jejich hlava chce nemůžou mít a vědí, že většinou společností jsou nenáviděny a posílány jen za svou orientaci do vězení nebo ústavů ačkoliv se žádného přečinu nedopustili.

4. Prague Pride jde o párty ne o protest
Poslední dobou mám pocit, jakoby se z akce stala spíše párty než protest proti homofóbii či pochod za důstojnost. Jakoby tito lidé měli pocit, že se musí na akci vyřádit.

Proč si naopak myslím, že podobné akce mají význam?

1. Podobné akce mají být podle mě hlavně o důstojnosti
Zkrátka ukázat, že ty homosexuální lidé tu jsou a mají svou hrdost a nebojí se ji přiznat před všemi i přes homofóbii ve společnosti.

2. Coming Out
Tyto akce můžou pomoci například mladým lidem z coming outem, tedy veřejným přiznáním své orientace. Můžou se k ní na akci přiznat tím, že třeba zveřejní svou foto z akce a ukáží ji všem na sociální síti. V neposlední řadě se zde můžou seznámit, spřátelit s jinými lidmi, získat kontakty a informace, případně i psychologickou a duchovní pomoc.


3. Akce je o narušování stereotypů
Spousta lidí právě akci Prague Pride vyčítá to, že tito lidé zde ukazují svou údajnou "úchylku". Ale právě tyto stereotypy je, podle mého názoru, nutné narušovat. Když v televizi dávají striptýz a holky jsou zde takto oblečení nebo spíše neoblečení, tak je to normální, ale když se takto obleče kluk tak je to průšvih? Proč by kluk nemohl například ukázat své tělo pokud chce a dívka ano?

4. Protest proti homofóbii
Tyto akce vždy vzbudí velký mediální ohlas což je dobrá příležitost k debatě o homofóbii a právech těchto lidí například k adopcím.

Suma sumárum. Této akce se neúčastní ale v jiném formě podle mě zde mají podobné akce místo a svůj význam.

Autor: Jan Cemper | čtvrtek 14.8.2014 15:22 | karma článku: 11.61 | přečteno: 1834x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.92 | Přečteno: 462 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 219 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2120

Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...