Jan Cemper

Adam B. Bartoš ve svém projevu vyhrožoval a nabádal k trestné činnosti

27. 03. 2016 11:52:30
Včera byl při demonstraci na Václavském náměstí v Praze zadržen a předveden k vysvětlení předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš.

V médií se podle mě špatně vyskytla informace, že byl zadržen za vyhrožování politikům trestem nejvyšším. Celý projev od začátku nesl znaky spáchání trestného činu. A to především jeho úvod. Je jasné, že policii vyhodnocení situace chvilku trvá...

Například Blok proti islámu, který se od Národní demokracie papírově dosud distancoval, aby se neřeklo, tak tvrdí, že zatčení je účelové. Pojďme si tedy rozebrat citace z jeho projevu na přiloženém videu:

Čas 0:53 "Někteří z nás vystřelili symbolicky do vzduchu, aby ukázali, jak moc jsou připraveni. Střílelo se do vzduchu, střílelo se slepými a střílelo se, jak jsem řekl, symbolicky. Zatím! (potlesk) A já to zatím říkám schválně, protože čím víc na tím přemýšlím, tím víc jsem přesvědčen, že bez fyzické síly tu naší krizi nevyřešíme".

Podle mě tato citace naplňuje skutkovou podstatu trestného činu § 353 Nebezpečné vyhrožování kde se píše: "Kdo jinému vyhrožuje usmrcením, těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou takovým způsobem, že to může vzbudit důvodnou obavu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti. Odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin jako člen organizované skupiny."

Čas 2:30: "Uděláme něco, co má všechno staletou tradici. A vy jste to tady řekli... Něco jako je defenestrace, ale jak říká jeden můj kolega, on proto má krásné české slovo: vyoknění!" (smích a potlesk)

Trestní zákoník hovoří jasně a to, že i nabádání k trestnému činu je trestný čin. V § 24 se píše "Účastníkem na dokonaném trestném činu nebo jeho pokusu je, kdo úmyslně vzbudil v jiném rozhodnutí spáchat trestný čin (návodce)".

Je tedy jasné, že Adam B. Bartoš se za svůj projev bude zpovídat oprávněně podle zákonů této republiky. Policie ČR je na místech veřejných shromáždění zejména, aby dohlížela na veřejný pořádek a dbala litery zákona.

video //www.youtube.com/embed/60lGr5yX-0M

Nutno dodat, že Adam B. Bartoš neřekl něco trestného poprvé. Na jaře loňského roku v Polné u Jihlavy, u hrobu Anežky Hrůzové, vystavil se svými straníky informační tabulku: „Na tomto místě byla o Velikonocích 1899 brutálně zavražděna nevinná dívka Anežka Hrůzová. Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena.“ Za to byl zatím nepravomocně odsouzen v zkráceném řízení na rok vězení s podmínečným odkladem na 24 měsíců.

Autor: Jan Cemper | karma: 24.89 | přečteno: 1908 ×
Poslední články autora