Policie vypátrala pachatele ničení kaváren "HateFree Zone" v Praze

Policii ČR se po necelých pěti měsíc pátrání podařilo vypátrat pachatele, kteří v noci z 23. na 24. dubna poničili celkem šest kaváren a obchodů HateFree Zone a vestibul metra.

"Pachateli vytvořené malůvky obsahovaly text a symboly, které následně hodnotili znalci v oboru. Ti ve svých posudcích došli k závěru, že jejich obsahem je projev sympatií k jednoznačně existujícím neonacistickým hnutím, která se hlásí k odkazům Třetí říše národa německého, nebo nacistického Německa, kdy obsah nápisů jednoznačně směřuje k potlačování práv a svobod a nabádá k používání násilí proti určité skupině obyvatel," píše ve vyjádření tiskový mluvčí Policie ČR Tomáš Hulan.

"S ohledem na různé okolnosti prošetřování začali kriminalisté případ takzvaně realizovat v druhé polovině srpna, kdy zadržování jednotlivých aktérů probíhalo až do konce minulého týdne. Celkem kriminalisté zadrželi pět osob, ve věku od 19 do 22 let, které jsou všechny v tuto chvíli obviněny z trestných činů poškození cizí věci a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Za tyto delikty jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři roky," píše dále v tiskové zprávě Policie ČR.

    Prvním terčem se stal vestibul metra Karlovo náměstí. Zde vandalové černým sprejem nastříkali hesla "uprchlíci táhněte", "Antifa bude pykat", "Klinika hoří!". Dalším terčem útoku vandalů se stala kavárna sítě Mamacoffee, dále  restaurace La Bibiche, tetovací studio Inkdividual, kavárna Café v Lese a prodejna podprsenek. Všechny se přihlásili k myšlence tzv. HateFree Zone, tozn. míst kde jsou všichni vítání bez rozdílů barvy pletě nebo náboženské či sexuální orientace.

Policie tak vyvrátila nařčení, které šířili ruzná proruská, alternativní a islamofobní spolky, že si kavárny "prouprchličtí" aktivisté poškodili sami.

Zdroj

 

Autor: Jan Cemper | pondělí 19.9.2016 16:01 | karma článku: 25,63 | přečteno: 2775x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23

Jan Cemper

Čelíme vlně dehumanizace?

15.12.2015 v 14:48 | Karma: 18,78
  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.