Nová normalizace v ČR? Říkám ne podbízení Číně

Nejvyšší ústavní činitelé v čele s prezidentem Zemanem a premiérem Sobotkou vydali prohlášení, v něm se distancují od setkání ministra Hermana s tibetským nejvyšším duchovním Dalajlámou.

Stalo se tak pravděpodobně po tlaku ze strany Číny. Té se nechutně podbízel především prezident Zeman už při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Prý uznávají územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí. "V zájmu České republiky tyto vztahy i nadále intenzivně rozvíjet. Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány," píše se dále v tiskové zprávě.

Dalajláma přitom včera v Praze zdůraznil, že se nesnaží o odtržení Tibetu od Číny, z čehož ho obviňuje Peking. Dalajlámu na Hradčanském náměstí vítalo přes tisíc lidí s tibetskými vlajkami a transparenty s nápisy Free Tibet.

Slovenský prezident Andrej Kiska se o víkendu v Bratislavě s Dalajlámou setkal, což dnes vyvolalo oficiální protest. Čínské ministerstvo zahraničí schůzku označilo za narušení politiky jedné Číny, kterou se podle úřadu Slovensko zavázalo respektovat.

Mezinárodní organizace Amnesty International upozorňuje na porušování lidský práv v Čínské lidové republice. "V roce 2015 byla v Číně navržena či přijata řada nových zákonů, které představovaly vážné nebezpečí pro lidská práva. Pět aktivistek za ženská práva bylo zadrženo kvůli plánu propojit Mezinárodní den žen s kampaní proti sexuálnímu obtěžování. Autority zintenzivnily kontrolu nad internetem, masovými médii a školstvím. Zvýšil se počet televizních „doznání“ kritiků, kteří byli zadrženi kvůli vyšetřování. Svoboda vyznání byla nadále systematicky potlačována," píše se ve zprávě o stavu lidských práv.

Jednoznačně odmítám takové to směřování ČR. Omlouvat se za to, že se někdo setká s duchovním předstvitelem jakéhokoliv náboženství považuji za naprosto nechutné. Snaha podbízet se totalitnímu režimu za každou cenu připomíná normalizaci po obsazení ČSSR vojsky Varšavské smlouvy. K protestu proti tomuto prohlášení se připojila například iniciativa Proti projevům nenávisti, která pořádá 17. listopadu na Hradčanském náměstí akci nazvanou Nezapomínáme.

Autor: Jan Cemper | úterý 18.10.2016 21:18 | karma článku: 37,53 | přečteno: 2283x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23

Jan Cemper

Čelíme vlně dehumanizace?

15.12.2015 v 14:48 | Karma: 18,78
  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.