Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JO

S tou rómštinou by to ještě šlo udělat tak, že vzdělaní rómové by ve svém volném čase vedli kroužek rómštiny. Mohli by ho vést zadarmo, tak by motivovali více dětí. Rómové prý spíše respektují Rómy než Čechy, tak at si takto navzájem pomáhají.

Známí mého otce jsou nadšenci do stolního tenisu, jsou to již vesměs důchodci a protože stolní tenis mají rádi, tak své zkušenosti zdarma předávají dětem ve formě kroužku stolního tenisu.

To samé by pro své lidi měli dělat i rómové.

Ale rómština ve škole, jako nepovinný předmět, to je přece blbost. Kdo by jí asi tak vyučoval?

3 0
možnosti
Foto

J30a44n 82C63e91m84p64e72r

3. 7. 2013 19:26

Ti co romsky umí? Romové? Samozřejmě tím netvrdím, že je nutné ji učit ve všech školách, natož třídách. To by se pak asi stát nedoplatil.

0 0
možnosti
MR

Stačí jedna věc, přestat je vnímat očima naší civilizace a snahy je přizpůsobovat a montovat se jim do jejich způsobu života.Žádná menšina u nás nepotřebuje takovéto  ohledy a vedení. Už se konečně ponaučme s tou zrůdností pořád se montovat společnosti či společenství do života. Dokud se na to nedíváme z druhé strany, koledujeme si o pořádná nářez. Psa taky nemohu vychovávat jako kočku :-).

2 2
možnosti
JO
SB

Neříkám, že nemáte pravdu, když tvrdíte, že by se mělo něco dělat proti prodejcům drog nebo hráčské závislosti. Avšak nechápu, proč to spojujete s romským problémem. Romové těmto nešvarům nejsou vystaveni o nic méně, ale také ani o nic více než kdokoli jiný. Jestliže jsem těmto pokušením nepodlehl já, nebožka moje manželka, můj dobrý kamarád Bohumír, jeho milenka Jana, moje milenka Milenka nebo můj soused na patře našeho paneláku Karel a jeho manželka Zdena, tak to svědčí o tom, že je v silách lidského sebeovládání  tomu odolat. Kdo tomu podlehne, tak tomu podlehne ne proto, že je Rom, ne proto, že je Čech, Slovák, Žid nebo například Latinoameričan, ale proto, že je to člověk neukázněný a slabé vůle. Spojováním tohoto problému s Romy nepřímo tvrdíte (ale já to netvrdím, to tvrdíte Vy, i když ne otevřeně), že Romové jsou méně schopní než většinové obyvatelstvo, protože zřejmě předpokládáte, že u většinového obyvatelstva to také je problém, avšak u Romů podle Vás asi silnější, jelikož jinak opravdu nechápu, proč tento problém s jedním etnikem spojujete více než s jinými. Ale opakuji: Já se od tohoto vašeho výroku distancuji, takže prosím cenzora, aby to vzal na vědomí, a pokud něco smaže, ta aby to byl Váš článek a nikoli tento můj příspěvek.

8 0
možnosti
Foto

J95a31n 63C42e80m72p60e95r

3. 7. 2013 19:11

Sociálně-padologickým jevům podléhají více lidi na okraji společnosti. To je fakt a taktomu je všude a netýká se to jen Romů.

0 0
možnosti
PK

;-D a za jedenácté - za každý přestupek, či TČ dospělého nebo dítěte do báně, detence, nebo pasťáku.¨

 Tam teprve uplatňovat předchozích deset bodů a bez složení zkoušek způsobilosti zpět mezi lidi nevypouštět :-P

3 0
možnosti
LS

Ano autore  mas pravdu  ve vsem co jsi o sobe napsal ...cituji :Pro některé tedy ekoterorista, cikánofil a bukvice :-)  a ja bych za sebe  jeste dodal, ze ses  jen obycejny " nut "anglicke slovo , ktere velmi dobre a jednoduse vyjadruje tvoje myslenkove pochody,protoze na ty tvoje  fantasmagorie normalni a v realite zijici a uvazujici clovek ani jinak reagovat nemuze

3 0
možnosti
LS

Jeste dodatek . Za 10....50 ....100 roku bude problem s cigany furt ten samy jak dnes . Kolik casu  meli na prizpusobeni se   od doby co  prisli do Evropy???? .............Oni se nikdy nezmeni ...NIKDY

3 0
možnosti
JO

Nepovinná rómština - tak to je neuskutečnitelné. Školy mají problém sehnat angličtináře, natož romštináře. Pochybuji, že by se na učitelství rómštiny, pokud by ten obor byl zaveden, hlásilo hodně uchazečů. Tohle úplně padá. Kromě toho by to bylo diskriminační vůči jiným menšinám, ledaže by byla nepovinná ještě běloruština, madarština, vietnamština.....

To je nereálné.

3 0
možnosti
Foto

J42a80n 16C62e52m90p30e31r

3. 7. 2013 19:09

Budete se divit, ale lidí co umí romsky je dost (asi 10% romské populace). Jen je přesvědčit své znalosti předat dál. Samozřejmě, že by i vietnamština se měla nepovině učit. Samo ne na každé škole ale na části ano. Nikdo také netvrdí, že i romština se musí učit všude.

0 0
možnosti
VK

Je to takove obecne a hodne naivni. Napriklad bod 1. Jejich dustojnost jim nikdo nebere, ovsem Cikani sami musi mit snahu ukazat to lepsi co v nich je. Je krasne byt propagatorem myslenky ze vetsina Cikanu jsou slusni lide, ja to rikam a verim v to, jenze prave tato vetsina musi bezpodminecne dokazat spolecnosti ze tomu tak je, protoze nas, kteri v to verime je mensina, jak to tak uz vypada. A jestli ti slusni Cikani  budou sedet zalezli doma, tak se nic nezmeni. Priklad. Znal jsem z Ostravy jednoho velice slusneho Cikana. Jmenoval se Ferko. Bydlel na sidlisti a byl hodne podobny podle fotografie jednomu... ale to tu nepatri.... No a ten clovek se proste od sveho etnika, v dobe kdy jsem jej znal, distancoval. Nestykal se s nimi, zil jen se svou zenou. Jestli ale takto bude postupovat vice Cikanu, pak nemuzeme cekat, ze se obecne povedomi zmeni, protoze videt jsou vzdy a jen ti, kdo kradou, perou se a pachaji kriminalitu.

0 0
možnosti
Foto

Ale bere. 

- Uplynulé tři roky jsem pracoval v hračkářství, kde jsem se setkával s dětmi ze všech koutů světa. (btw: pro jejich slušné, neburanské chování (které je jim vštěpováno již odmalička), dále pak poctivost a respekt, který z nich vyzařoval, jsem si oblíbil zejména Nory, Dány a jejich děti.Proto se mnou tehdy velmi otřáslo to, co provedl Breivik) 

_______________________________________________________________

Pokaždé, když se objevila skupinka romských / cikánských dětí, tak na ně prodavačky řvaly a hodně ošklivým způsobem je bezdůvodně vyháněly z obchodů, kam vešly, aniž by tam cokoliv ukradly. Často přišly také za mnou a chtěly půjčit nějakou hračku. Já jsem svolil, ovšem pokaždé pod podmínkou, že pokud budou dělat bordel, tak jim jí seberu.

________________________________________________________________

 -Nikde netvrdím a ani se nesnažím tvrdit, že se mezi těmi dětmi nenašlo jedno..dvě, které dělaly bordel. Pokud jsem jim všem ihned po takovém chování hračky sebral, tak byste se divil, jaký si mezi sebou už malé děti dokázaly udělat pořádek a jak ve své skupince dokázaly odělit zrno od plev.  ________________________________________________________________ - Apropo: Co si myslíte, že si do života odnese dítě, na které budete odmalička řvát,vyhánět ho z obchodů, soustavně ponižovat jeho důstojnost a chovat se k němu jako ke zvířeti? - Řeknu Vám to: Bude Vás nenávidět.  -Přitom na uvedeném příkladu mého chování k nim jsem ukázal, že to jde i jinak, jelikož NENÁVIST DĚLÁ ZASE JEN NENÁVIST.!!!!!!!!

0 7
možnosti
JO

Jestli si to představujete tak, že rómové by si, na rozdíl od bílých, kroužky neplatili, tak to nesouhlasím. V dnešní době, kdy je krize a peněz málo, by to bylo opravdu nefér a to jak vůči Čechům, tak vůči jiným menšinám.

Romové mohou volný čas trávit fotbalem, hokejem, tenisem, malováním, tancem, hudbou a jiným již ted. Placených zájmových kroužků je všude plno.

Kromě toho každá škola má různé zájmové kroužky, které jsou finančně dostupné a cena je opravdu jen symbolická. Moje děti chodí ve škole na florbal a stolní tenis a nevychází to pro jedno dítě ani na 100,-Kč měsíčně, tuším, že jsem platila 500/rok. To si určitě mohou dovolit i rómové. Není k tomu třeba zřizovat nové organizace z peněz daňových poplatníků. To samé domy dětí a mládeže - tam mají také velice dobře cenově přístupné kroužky. 

Souhlasím s tím, že by se romští rodiče MĚLI MOTIVOVAT, aby děti do kroužků přihlásili a zaplatili jim je. Ale nesouhlasím s žádnými, z peněz daňových poplatníků hrazenými, programy. 

Pane Cempere, vezměte si to na svá bedra: jezděte po rómech  a motivujte je, at děti posílají do školy a do kroužků. Oni si to tady asi nepřečtou, tady se vám to, s prominutím kecá, musíte mezi ně;-DV

5 0
možnosti
Foto

J54a44n 27C53e93m86p75e56r

3. 7. 2013 18:33

tak já si myslím, že ty kroužky by stát měl platit všem. :-) Podle mě je to investice do budoucnosti, protože pokud se podaří ta zásadní změna, tak oni budou v budoucnu přispívat to státního rozpočtu daněmi a ne ho objem zmenšovat kvůli sociálním dávkám.

Mezi ně v rámci svých možností jezdím. Mám mnoho pozitivních i negativních zkušeností.

0 4
možnosti
KC

V zásadě jsem pro to, aby se Romům trochu pomohlo, ale to hlavní musí udělat oni sami. Naší vládě se to příliš nedaří a myslím si, že sanuje věci finančně tam, kde by víc pomohl Daliborův efekt - aby měli větší snahu dostat se výš vlastními silami.

4 0
možnosti
  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.